NIEUWSGrado

Achter de schermen bij Grado Labs in New York

Redactie HiFi.nl | 26 augustus 2014 | Grado

Bij Grado Labs, Inc. maakt man al enkele decennia handgebouwde hoofdtelefoons, en deze productlijn vormt eigenlijk de basis van Grado, samen met de welbekende 'PFAC' MM Pick-Up elementen. Op de website van ARS Technica vonden we een leuk filmpje achter de schermen bij de fabriek in Brooklyn, New York.

Foto en video (zie onder): Jennifer Hahn

Grado werd in 1953 opgericht door Joseph Grado, de man die verantwoordelijk is geweest voor de ontwikkeling van de vele klassieke producten zoals de 'Wooden Tonearm' en de latere Signature toonarm en Signature hoofdtelefoonlijn. Zijn neef John Grado heeft jaren geleden het roer van Joseph overgenomen, met behoud van dezelfde koers. Hij heeft zelfs meerdere geprezen producten ontwikkeld, zoals de Prestige hoofdtelefoonlijn en de Reference Series RS-1 hoofdtelefoon met houten schelpen.

Alle Grado hoofdtelefoons zijn van het 'open chamber'-type, wat inhoudt dat de achterkant van de (dynamische) driver zijn akoestische output vrij aan de lucht kwijt kan waardoor er een meer open en schone weergave ontstaat en er een verder doorlopend laag kan worden gerealiseerd. Het membraan is vervaardigd uit een speciaal polymeer waarbij er veel aandacht wordt besteed aan de juiste verhouding tussen de massa en de ophanging zodat resonanties tot een minimum worden beperkt. Grado gebruikt Ultra High Purity Long Crystal OFC koperdraad (UHPLC) voor de spreekspoelen van hun duurdere modellen waarbij voor de topmodellen hetzelfde geleidermateriaal wordt toegepast in de externe kabels. De lichtmetalen onderdelen zijn vervaardigd uit een anti-resonante legering waarbij voor de schelpen van de topmodellen gebruik wordt gemaakt van Mahoniehout.       

ARS Technica-redacteur Casey Johnston ging op bezoek bij Grado Labs om zelf een headset in elkaar te zetten, wat het volgende filmpje heeft opgeleverd (geschoten en geëdit door Jennifer Hahn). 

Noot van de redactie: mocht de video in je browser niet werken, vind je hier de link van ARS Technica.

Meer fabrieksbezoeken?


EDITORS' CHOICE