REVIEW

De Kift – Bidonville (cd)


Jan Luijsterburg | 18 september 2014

Altijd feest: een nieuw album van De Kift. Zoals gebruikelijk gebaseerd op een gelijknamige theatervoorstelling. Die ging deze zomer in première op het Terschellingse festival Oerol. Bidonville biedt de gebruikelijke volstrekt unieke combinatie van literaire teksten en uit de klei getrokken fanfarepunk, de CD gestoken in een originele verpakking, dit keer een stapel Oost-Europese bankbiljetten. Veel is vertrouwd, maar er zijn ook nieuwe elementen. 

Zo zijn de teksten voor een deel niet uit boeken, maar uit films afkomstig. De documentaires Dark Days van Marc Singer en De Worm in het Zijn van Maarten Schmidt en Thomas Doebele, over mensen die zich hebben teruggetrokken uit het maatschappelijke leven, waren ook thematisch een inspiratiebron voor de voorstelling die zich afspeelt op een vuilnisbelt. Wel literaire bronnen zijn dit keer onder meer afkomstig van Juan Rulfo, Slauerhof, Jack Kerouac,  Daniil Charms en Dante Alighieri.

Nieuw in de personele bezetting is Lot Vandekeybus, van de Antwerpse De Minister-Presidentiele HavenHarmonie die regelmatig met de Kift optrad. Naast koperblaasgeluiden brengt zij met haar soms plat-Vlaamse tongval een heel andere sfeer in die mooi contrasteert met de Noord-Hollandse boeren nuchterheid die het geluid van de de Kift altijd kenmerkte.

Net zo verrassend is de inbreng van acteur Sanne den Hartogh, die in de huid kruipt van de stoere scharrelaar Ralfie en er een paar lekker absurd uit de bocht scheurende raps tegenaan gooit. Dat kenden we nog niet van de Kift.  

Ruim 25 jaar onderweg met een zo uniek, uit duizenden te herkennen eigen geluid, realiseert de Kift zich maar al te goed dat een nieuw album iets toe moet voegen om een plaats te verdienen in de imposante reeks die de band inmiddels geproduceerd heeft. Bidonville doet dit met verve, zonder afbreuk te doen aan de eigen identiteit.

Wederom een prachtalbum. En voor wie er niet bij was op Terschelling: de Kift reist nu de rest van het land door.

Aanvullende informatie:  
16 tracks, 43:31
Website: www.dekift.nl

Eerder besproken:
De Kift - 7
De Kift - Hoofdkaas
De Kift - Brik
De Kift - Proost Trouwe Vrienden 

EDITORS' CHOICE