NIEUWS

Pentax K-30: Een weersbestendige robuuste middenklasser


Ulco Schuurmans | 19 oktober 2014

Pentax heeft naam en faam op te houden bij spiegelreflexcamera's. Zo ook bij de optisch heel aardig presterende en stijlvol vormgegeven K-30 met een robuust karakter. Daar kan de foto- en videograaf eens lekker mee aan de slag. Ook zijn er meerdere goede wisselobjectieven voor de K-30 body verkrijgbaar.


De Pentax K-30 spiegelreflexcamera en betaalbare 16,2 megapixels middenklasser voorzien van een interne (dus niet afhankelijk van het objectief) beeldstabilisering en een gedegen antistofsysteem. Ook heel nuttig is de correctie voor ongewenste draai-, kiep- of zwaaibewegingen via de instellingsmodus "Composition Adjustment".

De gebruikte beeldsensor is van het type CMOS APS-1C, in de afmetingen 23,7 x 15,7 mm. In de praktijk meten de grootst mogelijke beelden 4928 x 3264 pixels. Opslag naar keuze in RAW (DNG), JPEG of in combinatie. Wat de video-opnamen betreft gaat het uiteraard om Full HD 1920 x 1080 pixels. De opslag vindt plaats als MPEG-4 H.264 formaat. Het geluid is helaas mono. Het ISO-bereik gaat van 100 tot 25.600. Het beeldt blijft tot ISO 1.600 qua ruis goed.


De body en specificaties
Heel opmerkelijk voor een digitale spiegelreflexcamera in de prijsklasse rond de euro 850,- met objectief is de bestendigheid tegen de vijandige elementen. De K-30 body is op 81 plaatsen extra afgedicht en daarmee behoorlijk ongevoelig voor sneeuw, stof en regen. Volgens Pentax is de K-30 tevens bestand tegen -10 graden Celsius vorst. Daar kunt u in de herfst en winter nog eens mee naar buiten!
Weer een ander pluspunt van de K-30 is het 100% beeldveld in de optische prismazoeker bij een vergroting van 92% (effectief 0,6 maal). De fotograaf of videofilmer ontgaat zo geen enkel detail in het opgenomen beeld. Dat is nog wel eens anders bij concurrerende middenklassers. De autofocus is van het type TTL fasedetectie met elf meetvelden waarvan negen kruissensoren. Er is keuze uit Spot-AF, AF tracking. Scherpstellen met hulplicht en Live-View met contrast-AF. Het scherpstellen gaat in de praktijk accuraat. De lichtmeting verloopt via 77 velden en naar keuze met nadruk op het midden of een spotmeting. Wat de automatiek en opname-instellingen betreft voorziet de Pentax K-30 in Programma, Sluitertijdenvoorkeuze, Diafragmavoorkeuze, Manueel en diverse voorgeprogrammeerde scenes. Auto Picture selecteert de meest geschikte opnamemodus voor een bepaald onderwerp of scĆne zoals portret, landschap, macro en andere opnameomstandigheden. Voor het nabewerken van foto's zijn er nog een aantal leuke creatieve effecten aan boord.

De sluitertijden zijn instelbaar van 30 seconden tot 1/6000 seconde. Er kunnen maximaal zes fotografische seriebeelden per seconde gemaakt worden. De flitssynchronisatietijd zit op 1/180 seconde. U kunt de beelden en instellingen bekijken op een 3 inch LCD-schermpje met 307.333 RGB-pixels. De opslag van de gemaakte beelden vindt plaat op een SD-, SDHC- of SDXC-geheugenkaart. En bij de aansluitingen is er keuze uit HDMI, USB2.0 en PAL-video. Er zijn zowel een ingebouwde elektronenflitser als een accessoireschoentje aan boord.


Bediening en praktijk
De bediening van de Pentax K-30 is vrij klassiek. Rechtsboven op de body zit een voldoende grote en qua functies duidelijk uit te lezen instelknop. De ontspan- en aan/uitknop plus een draaiwieltje vindt u in de comfortabele handgreep van de body. Wij vonden de body best prettig in de hand liggen en met een gewicht van rond de zes ons niet te zwaar. De AF en inpandige beeldstabilisatie werken naar behoren. Zowel de foto's als video-opnamen zien er voor deze prijsklasse goed uit. Dit mede door de Pentax Prime M-beeldprocessor. De lithiumIon-accu gaat tussen de 450-500 foto's mee.


Conclusie
De Pentax K-30 is een middenklasse digitale spiegelreflexcamera die heel geschikt is voor de foto- en videohobbyist. Zeker in combinatie met de leverbare wisselobjectieven een camera waar u veel kanten mee uit kunt. Mede inzetbaar voor actiefotografie op 6 bps, zelfs outdoor gezien de vele weersbestendige afdichtingen. Leverbaar in zwart, wit en blauw.

Prijs
Pentax K-30 (body) € 789,-

Pentax, www.pentax.nl

EDITORS' CHOICE