NIEUWSFocal

Focal Grande Utopia show iEar’ | Ultimate sound and vision

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Werner Ero | 01 juni 2015 | Fotografie Werner Ero | Focal

Het in het Brabantse Tilburg gelegen iEar’ is het afgelopen decennium uitgegroeid tot een A/V speciaalzaak van formaat. Zeker na de ingrijpende verbouwing van alweer enkele jaren geleden waarbij het winkeloppervlak bijna verdubbelde en er verschillende mooie nieuwe ruimtes bij zijn gekomen, is de ster van iEar’ nog aanzienlijk verder gestegen. Vooral door het regelmatig organiseren van professioneel georganiseerde shows en andere A/V gerelateerde evenementen, heeft deze specialist inmiddels volledig terecht een meer dan gedegen imago opgebouwd. 

Op 4 & 5 april en 18 & 19 april was het weer zover en vonden bij deze specialist de zogenaamde ‘Focal weekenden’ plaats. Met andere woorden was tijdens die dagen de fraaie grote luisterruimte van iEar’ geheel gereserveerd voor dit keer het beste wat het Franse Focal te bieden heeft. Oftewel de compleet vernieuwde Utopia III serie!  

Hoe goed deze Tilburgse winkel bezig is, blijkt al snel uit het feit dat iEar’ het enige Focal Utopia Center van Nederland is en dat naast deze top serie ook alle andere modellen van dit merk in de winkel aanwezig zijn. Sterker nog, tijdens deze show kan na afloop van de Utopia demo ook nog genoten worden van een home theater opstelling waarbij verschillende modellen uit de nieuwe en nu al zeer succesvolle Aria lijn worden ingezet en Yamaha Avantage 5000 componenten voor de aansturing zorgen. Last but not least zorgt een Trinnov Magnitude32 meerkanaals processor in deze opstelling voor de nodige weergavecorrecties. Hierdoor kan er niet alleen meer genoten worden van een duidelijk neutrale en meer eerlijke presentatie, maar wordt ook de onvermijdelijke invloed die iedere akoestische omgeving nu eenmaal op het eindresultaat heeft, aanzienlijk beter beheersbaar. 

Ontspannen sfeer
Voor mijn eigen demo ben ik op vrijdag 4 april ingedeeld en al bij binnenkomst maakt het immer lichte frisse en eigentijdse interieur met vele transparante presentatieopstellingen van in dit geval voornamelijk beeldapparatuur, meteen weer de nodige indruk. iEar’ was al ooit vanaf zijn start een logisch geordende en duidelijk gestructureerde winkel en die eigen identiteit is na de grote verbouwing eigenlijk alleen nog maar verder toegenomen. De Utopia demo blijkt in de nieuwe grote luisterruimte plaats te gaan vinden en is gelegen in het deel van de winkel waar ik nog niet eerder ben geweest. Vóór de luisterruimte blijkt een mooi grote open ruimte te zijn gecreëerd die in dit geval naast een Loewe presentatie, door de nodige statafels, versnaperingen en zelfs verschillende broodsoorten en natuurlijk Franse kaas wordt gecompleteerd. Pal naast deze tafels is voor de liefhebber zelfs een heuse wijnproeverij georganiseerd. Hierbij kan uit maar liefst negen verschillende soorten worden gekozen en is bij iedere fles zelfs een informatieleaflet over de streek- en smaakeigenschappen en natuurlijk de prijs voorhanden. Ruim voldoende ingrediënten om al vooraf in een ontspannen en opperbeste stemming te geraken. 

De zéér Grande Utopia™ EM™
Even voor drieën gaan de openslaande deuren naar de luisterruimte wijd open en kom ik qua entourage en faciliteiten in één van de meest aangename en prettige demoruimtes die ik de laatste jaren heb mogen aanschouwen. Niet alleen is de ruimte mooi van afmetingen (circa 5 meter breed en 10 meter lang) en fraai qua esthetica, maar ook is er een goed werkende klimaatregeling aanwezig en zijn op verschillende plaatsen esthetisch verantwoorde akoestische aanpassingen geplaatst en aangebracht. Toch moge duidelijk zijn dat mijn aandacht vooral snel wordt getrokken door wat waarschijnlijk het hoogtepunt van deze demo zal gaan worden, de werkelijk reusachtige Focal Grande Utopia™ EM™ luidsprekers. Weergevers die volgens mij in deze derde generatie zelfs nooit eerder in Nederland te beluisteren zijn geweest! Uitgevoerd met antraciet metallic lak op de baffle, bovenzijde en voet en in dit geval pianolak rood voor de rest van de exterieurdelen, maakt deze mastodont al vanaf het eerste moment een werkelijk verpletterende indruk. Iets wat ook duidelijk wordt veroorzaakt door de werkelijk Teutoonse buitenmaten en niet te vergeten het enorme gewicht. Want wat te denken van een hoogte die de 2 meter overstijgt, een breedte van ruim 65 cm en een diepte van maar liefst 88 cm! Om over het gewicht van 260 kilo per kast nog maar te zwijgen. Kortom deze top Focal in alweer zijn derde incarnatie, is een high-end luidsprekersysteem van de eerste orde en uiteraard weer boordevol innovaties en noviteiten. Het gaat in de context van deze tekst te ver om deze nu allemaal te gaan noemen, maar naast het feit dat alle gebruikte luidsprekerunits samen met het wisselfilter weer verder zijn geëvalueerd en geoptimaliseerd, is bijvoorbeeld de elektromagneet van de 40 cm grote woofer nu in meer verschillende standen in te stellen. Samen met alle andere instelmogelijkheden ontstaat zo maar liefst het ongekend hoge aantal van 1458 mogelijke combinaties! Maar een luidspreker kan nog zo goed zijn, zonder in dit geval topklasse aansturing zal het beoogde ‘hemelse geluid’ nooit uit de weergevers kunnen stromen. Als voorversterker is daarom gekozen voor een McIntosh C2500, terwijl de (sa)cd-speler MCD550 in dit geval als DAC is geschakeld en voor de vertaling zorgt van de digitaal vanaf een laptop gestreamde signalen. Om het de Grande Utopia luidsprekers naast het benodigde vermogen ook tonaal helemaal naar de zin te maken, is in deze opstelling zelfs gekozen voor twee verschillende mono eindversterkers per kanaal. Een die gebruik maakt van transistoren en 600 Watt vermogen onder de kap heeft en het laag aanstuurt (MC601), terwijl de enkel van eindbuizen voorziene MC2301 met zijn nog altijd forse 300 Watt, bewust door zijn mooie ‘echte’ klankkleuren, voor het midden en hoog is gekozen.

MERK

EDITORS' CHOICE