REVIEW

Snowpiercer (Blu-ray)


Jan Luijsterburg | 24 oktober 2014

Aan de opwarming van de aarde is natuurlijk best wat te doen. Anno 2014 wordt besloten een gas in de atmosfeer te brengen dat afkoeling brengt. Blijkt dat het spul een beetje te goed werkt: de aarde is acuut in een nieuwe ijstijd beland en alle menselijk leven is uitgestorven. Met uitzondering van de mensen in een moderne variant op de ark van Noah, een supersonische trein.

Wat jaartjes later, in 2031, is de nog immer rondrazende trein een complete nieuwe maatschappij geworden met een strikte klassenstructuur. Het verhaal begint in de achterste wagon, een waar concentratiekamp van verschoppelingen. Kinderen worden er weggehaald om te werken in het andere eind van de trein. Compleet vervuild, met nauwelijks eten, een ideale basis voor opstand. Onder leiding van Curtis (Chris Evans), die wordt bijgestaan door mentor Gilliam (John Hurt) en de jeugdige Edgar (Jamie Bell) wordt een bloederige strijd ingezet die leidt naar de voorkant van de trein, waar de machinekamer beheerd wordt door de welhaast goddelijke bedenker van de trein, Wilford (Ed Harris).

Iedere deur die geslecht wordt door twee voortdurend benevelde Koreaanse explosie-experts leidt tot een volslagen andere wereld, die de film telkens van sfeer doen veranderen. Een van de opvallendste figuren die ze tegenkomen is een door Tilda Swinton, net zo onherkenbaar als in The Grand Budapest Hotel, gespeelde leidster.

Net als zijn eerdere films Memories of Murder, The Host en Mother combineert filmmaker Bong Joon-ho regels van genrefilms met inhoud. Bij het op de Franse graphic novel La Transperceneige gebaseerde Snowpiercer is het maatschappelijk commentaar echter wat erg voor de hand liggend. Zijn eerdere films zijn aanzienlijk subtieler en meer diepgravend, maar voor een grootse actiefilm is Bong’s eerste Engelstalige film nog steeds bijna een filosofisch traktaat. Dat de ontknoping na de groots opgebouwde spanning bijna wel moet tegenvallen is inherent aan het genre.

De in Tsjechië gedraaide productie ziet er spectaculair en zeer verzorgd uit. Ook de transfer naar Blu-ray is perfect. Er zijn aardige extra’s, waarin de cast wordt voorgesteld en het productieproces wordt toegelicht, met een immense set. Grappig is ook een volledig geanimeerde clip die eigenlijk vooraf gaat aan het verhaal.

 

Aanvullende informatie:

Zuid-Korea/Verenigde staten/Frankrijk/Tsjechië, 2013
Speelduur: 126 minuten
Regie: Bong Joon-ho
Scenario: Bong Joon-ho, Kelly Masterson
Productie: Tae-sung Jeong, Chan-wook Park, Steven Nam
Camera: Kyung-pyo Hong
Montage: Steve M. Choe
Art Direction: Ondrej Nekvasil
Muziek: Marco Beltrami
Extra’s: The Characters (13 min), The Birth of Snowiercer (15 min), Animated Clip (4 min)
Beeld: 1080p, 16:9
Geluid: DTS HD Master 5.1
Uitgave: Remain in Light / de Filmfreak
Officiële website

EDITORS' CHOICE