REVIEW

Korn – Follow the Leader (2LP)


Eric de Boer | 26 oktober 2014

Follow The Leader kwam uit in 1998 en bleek Korn’s meest succesvolle album. De door hip hop beïnvloede nu-metal moest indertijd wedijveren met diverse andere boos-klinkende Amerikaanse bands, en slaagde daar uitermate in. Nog steeds geldt dit album als één van de hoogtepunten van het genre en Music On Vinyl heeft de collectie Korn herpersingen dan ook met graagte aangevuld.

Het derde Korn-album werd aan het publiek gepresenteerd als directe opvolger van het voorgaande studio album Life Is Peachy uit 1996. Dat album bevatte twaalf tracks, en de cd van Follow The Leader begon dan ook pas bij track 13. Korn liet op hun nieuwe album horen dat ze vol inspiratie zaten en brachten met de nieuwe plaat een fijne, afwisselende mix van catchy refreinen, snerpende vocalen en fel klinkende snaren van de twee gitaren. Ondersteund door het kenmerkende geluid van de snare drum en een flink aanwezige basgitaar, die met de nodige slaps Korn van een eigen signatuurgeluid voorzag.

     

De dertien tracks van Follow The Leader bieden – nog steeds – een zeer energieke luisterervaring. Natuurlijk zijn de ruimschoots gelauwerde hits als Freak On A Leash en Got The Life nog steeds positieve uitschieters van het album, maar Korn weet ook op de overige negen tracks het niveau hoog te houden. De muziek van Korn stoelt nog niet eens zozeer op de nummers, maar voornamelijk op het verslavende, met hip hop doordrenkte logge metal geluid en de goed vertolkte agressie. Dan zijn tracks als B.B.K. of Pretty even toegankelijk als de hitsingles. Zanger (en doedelzakspeler) Jonathan Davis weet zijn stem goed te beheersen en volgt de uitspattingen van gitaristen James ‘Munky’ Schaffer en Brian ‘Head’ Welch met verve.

De toevoegingen van gastartiesten zijn daarnaast ook functioneel, want Children Of The Korn (met Ice Cube) en All In The Family (met Fred Durst van Limp Bizkit) zijn beiden prima tracks die afwisseling bieden. Afgezien van een nogal goedkoop taalgebruik in laatstgenoemde track, waar Korn zich niet toe had hoeven verlagen. Beter is de track Cameltosis, met Tre Hardson van Pharsyde als gastvocalist. Een toegankelijk refrein, prettige beats en percussie en felle gitaren. De afsluiter (zonder hidden track overigens) My Gift To You is wellicht nog het meest pakkende nummer van het album.

 

Korn leverde met Follow The Leader een prettig gevarieerd, agressief klinkend album af waar de ‘boze’ nu metal minnende jeugd veel plezier aan kon beleven. De keuze om de productie voor het eerst neer te leggen bij Steve Thompson en Toby Wright was begrijpelijk en pakte voor Korn goed uit. Maar waar het origineel op CD uit 1998 ernstig overstuurd klonk (de bekende Loudness War), is deze analoge herpersing een flink stuk dynamischer. Dat komt het album echt ten goede, want er treedt geen luistermoeheid op. Iets dat ik met de originele CD wel ervaar, terwijl deze muziek er juist om schreeuwt om luid te worden afgespeeld. Overigens hoeft de luisteraar van deze LP niet eerst twaal lege tracks van 5 seconden af te wachten voordat de muziek begint. Music On Vinyl voorzag de eerste 2000 persingen van dit album nog van goudkleurig vinyl en een nummering, leuk voor verzamelaars. Het is echter vooral de verbeterde weergave ten opzichte van de originele CD die deze dubbel-LP tot verplichte aanschaf maakt voor fans van toen en nu.

Muziek: 8
Klank: 7
Kwaliteit persing: 9

Label: Music On Vinyl
Speelduur: 70 minuten
Website

EDITORS' CHOICE