REVIEW

Night Moves (DVD)


Jan Luijsterburg | 28 oktober 2014

De consumptiemaatschappij is desastreus voor het ecosysteem van onze planeet. Daar zijn velen het wel over eens. Maar over wat je er als individu aan kunt doen wordt heel verschillend gedacht. Night Moves gaat over de enkelingen die tot radicale acties overgaan om de mensen aan het denken zetten.

De film begint op een hydro-elektrische stuwdam, die door Josh (Jesse Eisenberg) en Dena (Dakota Fanning) geïnspecteerd wordt. Tergend langzaam worden de voorbereidingen getoond voor de daad die zij hebben besloten te gaan stellen, geholpen door Harnon (Peter Sarsgaard), hun meer ervaren kompaan. Bedoeling is dat ze met explosieven op basis van kunstmest een door de rijke ouders van Dena bekostigde boot laten ontploffen en zo de stuwdam opblazen.

Het opbouwen van spanning is eigenlijk niets voor de eigenzinnige filmmaakster Kelly Reichardt. Haar zeer bescheiden opgezette films, waaronder Wendy and Lucy en Meeks Cutoff, behandelen altijd een concreet voorval dat vooral bedoeld is om vragen op te roepen. Er komt weinig psychologie aan te pas, over de personages krijg je nauwelijks informatie, naar hun beweegredenen is het raden. Dat is bij Night Moves niet echt anders, maar de manier waarop de terroristische actie opgezet is vol suspense, als in een klassieke Hitchcock.

Het tempo en de ontwikkeling van het verhaal zal liefhebbers van spannende films echter totaal doen afknappen. Voeg daar nog aan toe een plots eind dat veel onduidelijk laat en een teleurgesteld publiek is gegarandeerd. Uiteindelijk handelt de film vooral over hoe geweld tot problemen leidt. Dena wordt verteerd door schuldgevoel omdat er een slachtoffer is gevallen. Vroeg of laat zal ze gaan praten. Dat idee alleen al doet Josh ontsporen. De eigenaars van de ecologische boerderij waar hij woont en werkt zitten er ook niet te wachten geassocieerd te worden met geweld. Zo verwordt de heldendaad op alle fronten tot een fiasco.

Reichardt neemt geen standpunt in maar stelt belangrijke vragen aan de orde, zoals of kleinschalige initiatieven enige invloed kunnen hebben op processen van universele schaal? Subtiel wordt getoond hoe mensen met dezelfde opvattingen totaal kunnen verschillen in hun visie over hoe die opvattingen zouden moeten worden vertaald naar acties.

 

Aanvullende informatie:

VS, 2013
Speelduur: 112 minuten
Regie en montage: Kelly Reichardt
Scenario: Jon Raymond, Kelly Reichardt
Productie: Alejandro De Leon, Larry Fessenden, Todd Haynes, Saerom Kim, Lourenço Sant'anna
Camera: Christopher Blauveld
Art direction: Elliott Hostetter
Muziek: Jeff Grace
Met: Jesse Eisenberg, Dakota Fanning, Peter Sarsgaard
Beeld: 16:9 anamorf
Geluid: DD 5.1
Uitgave: Imagine Film 
Distributie: de Filmfreak
Officiële homepage

EDITORS' CHOICE