NIEUWS

KNX bezorgt moderne villa volautomatisch wooncomfort

Het begon met de wens om in de nieuwe woning de ramen - van eigen fabricaat - op afstand te kunnen openen en sluiten. Uiteindelijk werd de hele woning volautomatisch. Door de keuze voor de merkonafhankelijke automatiseringsstandaard KNX waren al die extra wensen met gemak in te vullen. Daarom genieten
de bewoners in hun ideale woning nu volop van ultiem gemak en comfort.


Vlakbij Horst ligt in een groen buitengebied de nieuwe woning van de familie De Vries. Het is een opvallende verschijning in het Limburgse dorp. De woning bestaat uit twee - vrijwel identieke - puntige constructies met aan de voorzijden grote glasoppervlakten. De grote en de wat kleinere constructie zijn met elkaar verbonden door een glazen doorloop, die tevens toegang geeft tot aan de ene kant de voortuin en aan de andere kant het terras. Die komen weer bijeen aan de zijkant van het pand, waar zich de bijzondere zwemvijver en het omvangrijke buitenvertrek bevindt. De zwemvijver is omgeven door natuursteen en houten vlonders en aan de binnenzijde voorzien van zwarte bekleding waardoor het geheel een mooie, natuurlijke uitstraling heeft. De hoge zijwand spuwt simultaan twee dikke stralen water in de vijver. In het buitenvertrek ontbreekt het aan niets; het is er het hele jaar door goed vertoeven met binnen handbereik een buitenkeuken, een open haard, een sfeervolle lounge-hoek en een tafel-bar.
De familie De Vries bouwde het nieuwe droomhuis vlak naast hun oude woning. Dat maakte de verhuizing wel zo gemakkelijk. Ook binnen in de woning draait alles om gemak. Dat verkregen de bewoners door in plaats van een traditionele elektrotechnische installatie, een domotica-installatie aan te schaffen. Een installatie die diverse functies in huis automatisch uitvoert. Daarbij kozen ze voor KNX, de universele automatiseringstaal. KNX zorgt er voor dat alle automatisch aangestuurde apparaten en installaties in huis, ook onderling met elkaar kunnen communiceren. Daardoor zijn ze vanaf één plek centraal te bedienen en verkrijgen ze door hun onderlinge samenwerking nog meer intelligentie. Eindresultaat is gemak, comfort, veiligheid en besparing op de energierekening.


Elektrisch bedienbare ramen
Voor de automatiseringsklus riep men de hulp in van KNX-Professional Ron Deenen van installatiebedrijf Energa uit Venlo. Voor hem werd het één van de meest omvangrijke KNX-projecten in zijn loopbaan. En dat terwijl de hele opdracht begon met uitsluitend de elektrisch bedienbare ramen. Ron Deenen: “De eigenaar van de woning is zelf producent van aluminium ramen, deuren en gevels. De oorspronkelijke vraag was of wij de bediening van zijn ramen konden integreren in de elektrotechnische installatie waardoor ze die op afstand konden openen en sluiten. Maar van het één kwam het ander en toen ze eenmaal hoorden wat we nog meer konden koppelen in een slimme domotica-installatie op basis van KNX, was het eind zoek.” Als we het doen, doen we het ook meteen goed, was hier duidelijk de instelling. Een rondje door het huis toont aan dat hier niets aan het toeval is overgelaten.

Toegangscontrole met vingerscan
Te beginnen bij de toegang tot de woning. Die is beveiligd met een elektronische vingerscanner. Alleen de personen van wie de vingerafdruk bekend is in het systeem, krijgen de deur in beweging als ze hun vinger op de scanner leggen. Op die manier hoeft de familie zich nooit zorgen te maken dat vreemden met een verloren sleutel kunnen binnenkomen. Wanneer geautoriseerde personen via de vingerscan tot de woning worden toegelaten, knipt meteen het licht aan in de hal. Afhankelijk van het tijdstip en de natuurlijke lichtinval uiteraard. Bezoekers kunnen zich via de video-intercom melden bij de voordeur. Op de speciale KNX-gestuurde beeldschermen in de keuken en de woonkamer komt de bezoeker in beeld. Als het ‘goed volk’ is, kunnen de bewoners vervolgens met een digitale button op het touchscreen de voordeur openen. In een speciaal daarvoor ingerichte ruimte bevindt zich de centrale intelligentie van het systeem, die de installateur daar keurig heeft weggewerkt. Het hart van het domotica-systeem doet daar geruisloos zijn werk. Het is de trots van de system integrator. De bewoners zijn blij dat de dradenberg zijn werk doet, maar ook dat er een fraaie deurenwand voor staat. Die hang naar orde en strakheid komt overal in terug. Alle verdeelkasten van de elektrotechnische installatie zijn aan het oog onttrokken, de halogeen inbouwspots zijn volledig in-gestuukt in de plafonds, net als de luidsprekers van de audio-installatie, die achter de wanden onzichtbaar hun werk doen.


Cubevision op touchscreens
In de ruime en lichte keuken en in de sfeervolle woonkamer hangen de twee centrale 19 inch touchscreens die de werking van de systemen weergeven en de bediening ervan mogelijk maken. Daarin komt alles samen. Het toont wat KNX allemaal automatisch kan laten verlopen en biedt de mogelijkheid daar tijdelijk of permanent veranderingen in aan te brengen. Dat is allereerst natuurlijk het licht; één van de basisfuncties van een KNX-installatie. De inbouwspots in de hal en de leefruimtes, de aanvullende led-strips in slaap- en badkamers, de oriëntatieverlichting in de trappenhuizen en de lichtkorven in de stenenstapels die het terrein omheinen; alle lichtpunten zijn voorgeprogrammeerd in de KNX-installatie. De ene lamp knipt aan wanneer KNX sensoren beweging detecteren, de ander doet dat automatisch zodra het begint te schemeren. Verder is er een alles-aan/uit regeling die zijn werk doet bij het betreden of verlaten van de woning, of wanneer het alarm wordt ingeschakeld. Het licht is op de meeste plekken ook nog traditioneel te bedienen met moderne wandschakelaars. Het lichtplan van de woning komt van de gerenommeerde lichtontwerper Etienne Bindels. Op de touchscreens heeft de system integrator via overzichtelijke plattegronden zichtbaar gemaakt waar de lichtpunten zich bevinden en hoe de werking daarvan op dat moment is ingesteld.
De plattegronden zijn nu nog per ruimte apart op te roepen op de touchscreens. De installateur is momenteel bezig om er de allernieuwste toepassing op te zetten: Cubevision van BAB Technologie. Deze software maakt de ruimtes in één scherm zichtbaar in kubusvorm, waarbij je met sleepbewegingen de kubus draait en zo van de ene ruimte naar de ander switcht zonder steeds in het menu een nieuwe ruimte op te vragen. 


EDITORS' CHOICE