REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Whiplash


Redactie HiFi.nl | 14 november 2014

Hij is terug van weggeweest: de filmpjekijken bioscooptip. De reden om hem reanimeren is de release van de muzikale dramafilm Whiplash met Miles Teller en J.K Simmons. De film was, samen met Mommy, één van de twee releases die deze week door filmpjekijken.com met vier uit vijf sterren werd beloond.

Whiplash vertelt het verhaal van de 19-jarige Andrew Neyman (Miles Teller), die vastbesloten is om de beste drummer ter wereld te worden en lessen gaat volgen op een fictief conservatorium in New York. Dat lijkt een mooi uitgangspunt voor een vrolijke Disney-musical, maar dat pakt volgens redactrice Sophie Markvoort van filmpjekijken.com toch even heel anders uit. En dat komt vooral door de aanwezigheid van Simmons als intimiderende muziekdocent Terence Fletcher.

"De dramafilm laat keihard zien hoe de drang naar perfectie iemand tot waanzin kan drijven. In de ogen van jazz-maestro en briljant muziekdocent Fletcher zijn er namelijk twee woorden in het Engelse woordenboek die samen een verderfelijke combinatie vormen: ‘good’ en ‘job’. Op een spartaanse, angstaanjagende en letterlijk hardhandige manier probeert hij ze te onderwijzen, in de hoop dat er dankzij die aanpak een nieuwe muzikale jazz-god geboren wordt", schrijft Markvoort.

Volgens haar zou Simmons binnenkort zomaar eens een Oscarnominatie kunnen krijgen voor zijn optreden. Whiplash werd geschreven en geregisseerd door Damien Chazelle, die het verhaal baseerde op zijn eigen ervaringen in een extreem-competitieve jazzband. Als karakterstudie laat de film zien hoe een jonge muzikant op weg naar de top zichzelf steeds meer verliest door de invloed van zijn keiharde mentor. De complete recensie kun je hier lezen.

 

Naast Whiplash en Mommy gingen er de afgelopen week nog meer films in première die op de site gerecenseerd werden: Horns met Daniel "Harry Potter" Radcliffe, het Franse Samba van de makers van Intouchables en het langverwachte Dumb and Dumber To. Als je in de buurt woont van een bioscoop met IMAX is ook Interstellar overigens nog altijd van harte aan te raden.

EDITORS' CHOICE