NIEUWS

Blackmagic Pocket Cinema Camera


Ulco Schuurmans | 27 november 2014

De grote troeven van de nieuwe BlackMagic Pocket Cinema Camera zijn 2K (Full High Definition) video met een relatief grote beeldsensor, verwisselbare Micro Four Thirds-objectieven en een groot dynamisch bereik in een camerahuis dat niet veel groter is dan de doorsnee smartphone. Daarnaast een verrassend goede kwaliteit van het videobeeld en een alleszins aantrekkelijke prijs. Wel dient de gevorderde videofilmer deze HD-zakcamcorder nog verder op eigen maat en smaak aan te kleden.


Bij een HD-videocamera voor in de binnenzak komt al snel de gedachte op van “Dat zal wel een eenvoudig en goedkoop model zijn.” Bij de BlackMagic Pocket Cinema Camera is niets echter minder waar. De specificaties zijn op (semi)professioneel niveau en het prijskaartje vermeldt rond de € 785,- voor alleen de body. Volledig aangekleed met MFT-zoomobjectief, rig, grote SDXC/HC-geheugenkaarten en externe microfoon komt de gebruiker dan algauw op € 1.700,- maar dat heeft u natuurlijk geheel zelf in de hand.
Full HD (rond de 2.000 horizontale beeldlijnen, kortweg 2K) is een hoogwaardige videokwaliteit en een must voor de gevorderde videofilmer. Met verwisselbare objectieven opent zich een waar scala aan creatieve opnamemogelijkheden. En een dynamisch bereik van rond de 13 diafragmastoppen is ongekend voor een camcorder in deze prijsklasse. Daarover straks meer.
De afmetingen van een dikke smartphone maken de BlackMagic Pocket Cinema Camera tot de trouwe metgezel in de binnenzak. Een andere aantrekkelijke specificatie vormt het wegschrijven van de opgenomen videobestanden naar Apple ProRes 422 (HQ) of CinemaDNG RAW. De bestanden zijn direct te verwerken in programma’s voor videomontage en kleurcorrectie.
Qua functionaliteit en de fraaie compacte en ergonomisch goed uitgedachte vormgeving heeft BlackMagic Design meerdere doelgroepen op de korrel. Met name de licht reizende (camera altijd op zak) gebruikers, videojournalisten of reportagemakers die niet willen opvallen, videofilmers die een bredere range objectieven willen inzetten en/of een camcorderbody geheel naar de eigen voorkeur en op maat willen aankleden.


HD en grote sensor
Een belangrijk argument voor het gaan videofilmen met een digitale fotocamera is de relatief grote beeldsensor en het kunnen verwisselen van objectieven. Bij een grotere beeldsensor biedt de camera meer pixelinformatie, een hogere lichtgevoeligheid en een fijne geringe dieptescherpte bij een grote diafragmaopening. Camcorders beschikken vaak slechts over één of meer veel kleinere beeldsensoren. Daarom brengen camcorderfabrikanten zoals hier BlackMagic Design ook steeds vaker een model met een grote CMOS-beeldsensor en verwisselbare objectieven uit.
Bij de BlackMagic Pocket Cinema  Camera is er sprake van een zogenaamde echt Super 16 digitale videocamera. Vrij vertaalt een camcorder die een beeldkwaliteit levert die min of meer overeenkomt met de analoge 16 mm chemische film. De toegepaste beeldsensor heeft de afmetingen 12,48 x 7,02 mm. Net iets minder groot dan de standaard MTF-sensor doch een stuk groter dan de beeldschip in menig vergelijkbare camcorder in deze prijsklasse. High Definition is op deze camcorder 1920 x 1080 pixels Progressive op naar keuze de beeldsnelheden 23,98, 24, 25, 29,97 of 30. Er is geen 50P beschikbaar.
De via de mini-HDMI uitgevoerde beelden zien er prachtig uit. Zeker als zij nog verder worden nabewerkt door de verderop besproken DaVinci Resolve software voor het aanpassen van het dynamisch bereik. Ook op het geluid via HDMI valt met tweemaal 48 kHz in 24 bit weinig aan te merken in deze cameraklasse.

De body en bediening
De camcorderbody van de BlackMagic Pocket Cinema Camera is gemaakt van fraaie stevige aluminiumlegering in de kleuren zwart en zilver. Dat kan een stootje, spatje en stofje hebben maar is geen allweather-ontwerp. Het design lijkt veel op dat van een moderne compactcamera met aan de rechterzijde een comfortabele handgreep. Met de afmetingen van 128 mm breed, 38 mm diep en 66 mm hoog komt het formaat overeen met een stevige smartphone. Het gewicht zonder objectief ligt rond de 350 gram.
Aan de voorzijde ziet u de lensvatting voor Active MFT- en andere compatibele verwisselbare foto/video-objectieven. De achterzijde bestaat voor circa tweederde uit het 3.5 inch LCD scherm met een resolutie van 800 x 480 pixels. In de praktijk ruim voldoende voor een scherp, contrast- en kleurrijk beeld en zelfs inzoomen tot 1:1 voor optimaal scherpstellen. Onderin het beeld staat de actuele informatie over de toegepaste camerafuncties. Het gaat niet om een touchscreen maar om een display waarbij de gebruiker de verschillende camerafuncties met knoppen instelt. Aan de rechterachterzijde zitten de toetsen voor Iris (= diafragma), Focus, Menu, Aan/Uit en de bekende muisstructuur met vier pijltjes en een OK-knop voor de menunavigatie. 
 

EDITORS' CHOICE