NIEUWSPanasonic

Panasonic Lumix DMC-G6


Ulco Schuurmans | 02 december 2014 | Panasonic

De Panasonic Lumix G-serie systeemcamera’s zijn al jarenlang gewild bij de meer serieuze foto- en video-amateur. Verwisselbare objectieven, bijna dezelfde functionaliteit als een spiegelreflexcamera en een prima beeldkwaliteit in zijn klasse. Inmiddels staat de generatie G6 voor de deur die kwalitatief nog weer wat beter is dan zijn voorgangers en over de draadloze verbindingen WiFi en NFC beschikt.

De Lumix DMC-G6 ziet er gewoon goed uit. Een fraaie vormgeving, de knoppen op de juiste plaats, mooi schermbeeld met een relatief grote kijkhoek en ligt lekker in de hand. Het formaat van de body is aanmerkelijk kleiner dan bij een spiegelreflexcamera. Dat gaat uiteraard wel ten koste van een heldere optische reflexzoeker met spiegel. De zeer goede elektronische OLED kleurenzoeker en het heldere contrastrijke LCD-viewerschermpje maken echter veel goed. Dit type camera heet in het jargon DSML (Digital Single Lens Mirrorless).


Krachtige specificaties
De Panasonic Lumix DMC-G6 heeft in zijn klasse een aantal krachtige troeven. In het oog springen de specificaties: een 16,05-megapixel Live MOS-sensor, geavanceerde ruisonderdrukkings-systemen, 160 ISO tot wel 25600 ISO (uitgebreid) en een Low Light AF-functie. Het automatische focuseringssysteem steekt met kop en schouders boven de middelmaat uit. Aan boord zijn een zeer snel AF-systeem, Accurate AF en Low Light AF. Dat Low Light-scherpstelsysteem verhelpt het euvel dat de camera bij matig licht niet wenst scherp te stellen. Ideaal voor het maken van foto’s bij mindere goede lichtomstandigheden.
De G6-camera voorziet in een groot aantal AF-instelmogelijkheden, waaronder multiple-area AF, Face Detection en AF Tracking. Met de AF Tracking houdt de sport- en actieffotograaf of videomaker de bewegende onderwerpen scherp in het vizier.
En om even bij de actie te blijven: ingesteld op de burstopnamefunctie schiet de Lumix DMC-G6 zeven frames per seconde (fps) en in de volledige resolutie uitzonderlijk. Hiermee kunt u scherpe serieopnames te maken van snelbewegende onderwerpen.


OLED-zoeker en LCD-scherm
De OLED-kleurenzoeker is aanmerkelijk helderder (contrast 1000:1) dan een traditionele LCD-zoeker. Een meer dan bevredigende vervanging voor de toch nog altijd superieure reflexzoeker. Lovenswaardig is dat de OLED zoeker beelden lekker snel neerzet (een ververstijd van 9,2 milliseconden), goed zichtbaar is bij helder zonlicht en de batterij flink spaart.
Bij het bepalen van de compositie voor foto’s en video’s heeft de gebruiker de keuze uit de elektronische zoeker (EVF) met oogsensor gebruiken en het 3 inch grote, vrij draaibare, hoge resolutie scherm. Dat draaibare is een must voor video.
Met behulp van de touchbediening valt er gemakkelijk scherp te stellen en een compositie te maken. Het LCD-scherm aanraken heeft tot onmiddellijk gevolg dat via full-area touchscherpstelling de camera scherpstelt op het onderwerp of op de achtergrond, Zelfs als u de EVF gebruikt.


Beeldkwaliteit
Op de foto’s die de Panasonic Lumix G6 schiet valt weinig af te dingen. Scherp, contrastrijk, natuurgetrouwe kleuren en nauwelijks beeldruis. Zoals gezegd net weer beter dan bij de G5.
Voor de videomaker is er fraaie filmische 24p-videomodus. Dezelfde bewegingssnelheid als op het witte doek en in een hoge Full HD-scherpte. Daarnaast leveren de live MOS- sensor en de Venus Engine voor beeldbewerking ook Full HD 1080/50p met stereogeluid. Dit zorgt voor een semiprofessionele filmkwaliteit met een minimale hoeveelheid ruis. Er zijn meerdere compressie- en compatibiliteitsopties: videobeelden slaat u op in naar keuze zowel AVCHD Progressive als MP4. De Panasonic Lumix DMC-G6 biedt lange opnametijden, ergonomische bediening, een geavanceerd AF-systeem en speciale Lumix G lenzen die heel geschikt zijn voor video-opnames.

WiFi en NFC
Draadloos video en audio uitwisselen is een echt kind van het tijdperk van sociale multimedia. Fotobeelden en videoclips delen is het helemaal. De Panasonic Lumix DMC-G6 heeft geďntegreerde WiFi- en NFC-connectiviteit aan boord. WiFi koppelt draadloos met een smart apparaat voorzien van de bijpassende Panasonic App. Stel het wachtwoord in, druk op de WiFi-knop, kies de juiste verbinding en start de app op. Een kind kan de was doen.
NFC op de smartphone of tabletcomputer gaat nog eenvoudiger. Tik de beide apparaten op de contactplaats tegen elkaar. Nog even de app opstarten en het is gebeurd.
Panasonic biedt relatief veel functies voor het draadloos besturen op afstand van de camera. Onder andere het scherpstellen, schakelen tussen video en foto, gezichtsherkenning en ook de acculading is zichtbaar. Let er wel op dat de G6 binnen het bereik van het aansturende Android of iOS-apparaat blijft.

Prijs
Panasonic DMC-G6 € 549,95 (alleen body)
www.panasonic.nl

EDITORS' CHOICE