NIEUWS

Videobewerken: Advies op maat voor accessoires en montage


Ulco Schuurmans | 10 december 2014

Als je de website van www.videobewerken.nl bekijkt, vallen meteen de vele categorieën voor accessoires en de bekende merken Zacuto en Blackmagic op. Wat schuilt daar allemaal wel niet achter? Een bevlogen bedrijf dat er alles aan doet om de klant een passende oplossing voor het gebruik van accessoires en oplossingen voor het opnemen met de camcorder en videofilmende spiegelreflexcamera te bieden. Wij namen een kijkje in de klantenontvangstruimte annex winkel te Stellendam.

De filosofie van de beide broers Clarijs is dat Videobewerken de klant precies moet kunnen bieden wat deze voor zijn of haar opnamedoel of de montage nodig heeft. Dat kan de aanschaf van accessoires, een totaaloplossing voor een bepaalde opnamesituatie of een computersysteem zijn. Het aanbod op het gebied van rigs, statieven, rijdende camera’s, licht en geluid is verrassend groot. De nadruk ligt op de camcorder en videofilmende spiegelreflexcamera maar ook de serieuze fotograaf kan hier prima terecht. Er is een groeiende vraag naar accessoires die de duurdere digitale spiegelreflex (DSLR) en de Canon C-cameramodellen uitbouwen tot opnamesysteem waar je u tegen zegt.


Zacuto
Niet voor niets past een merk voor rigs als Zacuto precies in de bedrijfsfilosofie van Videobewerken. Het gaat bij Zacuto niet zomaar om een aardig schouder- of borststeuntje voor de videofilmer. Nee, het gaat om doordachte systemen, precies afgestemd op het beoogde gebruikersdoel en geheel op maat configureerbaar en uit te breiden. Kom daar bij andere merken maar eens om. Die leveren een rig en dat is het dan. Probeert de gebruiker er dan later bijvoorbeeld een groter objectief op te zetten dan is het vaak net tekort of uit balans. Zacuto voorziet gewoon in optionele langere rods (stangen), bevestigingsplaten en aanvullende accessoires zoals elektronische zoekers en optische zoekers. Verder zijn de Zacuto rigs heel degelijk, compact van bouw en een recente ontwikkeling is de opvouwbare rig (Enforcer en Marauder). Natuurlijk betaalt de videofilmer voor een echte Zacuto wel een stuk meer maar dan heb je ook echt iets dat jaren meegaat en achteraf altijd nog aan te passen valt!

Enkele rig-voorbeelden
Het model Recoil laat treffend zien dat voor het videofilmen met de spiegelreflex helemaal geen grote stellage nodig heeft. Zacuto maakt hierbij slim gebruik van de schouder met een pad als steun, instelbare bevestigingsplaat voor de camera en een elektronische beeldschermzoeker (EVF) op de juiste afstand tot de ogen. Twee volledig instelbare handgrepen besturen de opnamerichting. In feite gewoon de functionaliteit van de schoudercamera gebruikt bij de nieuwsgaring (ENG). Vooral geschikt voor de Canon C100, 300 en 500.
De modellen Marauder en Enforcer behoren tot de zogenaamde Gorilla Kits voor de DSLR. Dat wil zeggen compacte rigs met heel flexibel verstelbare armen en handgrepen voor de spiegelreflexcamera. Opvouwbaar tot een relatief klein pakket dat zo in de fototas past. Er zijn twee gebruiksstanden: 1. Camera met LCD-viewvinder. En 2. vanaf de schouder met optische zoeker. Zeer geschikt voor camera’s met objectieven tot een gemiddeld telezoombereik. Een dankbaar Sinterklaasgeschenk dat de ontvanger nog vele jaren plezier zal brengen.


Z-Finder als eerste accessoire?
Op de vraag wat nu het meest nuttige accessoire voor de videofilmer met een spiegelreflexcamera is luidt het antwoord een Z-Finder. Dat is een optische zoeker die de gebruiker over het LCD-schermpje van de camera plaatst. De Z-Finder schermt niet alleen storende lichtval af maar geeft ook een betere scherpstelling en vergroting van het opnamebeeld. Wie een groter beeld op een vrij instelbare afstand wil kiest voor een EVF waarvan Videobewerken een groot aantal typen voert.
Het tweede belangrijke accessoire is en blijft de zojuist besproken rig. Naast Zacuto bijvoorbeeld ook van Jag 35. De Jag35-rigs zijn van hoge degelijke Amerikaans kwaliteit, behoorlijk ergonomisch qua ontwerp en vriendelijker geprijsd.

EDITORS' CHOICE