REVIEWLG

Recensie: LG Music Flow

Jamie Biesemans | 05 december 2014 | LG

LG wil maar al te graag een graantje meepikken in het booming multiroom-segment. Met scherpe prijzen en interessante features maken de Music Flow-speakers een serieuze kans.

Dat LG de intentie had om iets te betekenen in de multiroom-wereld, was al een tijdje bekend. Maar het duurde even vooraleer er echt producten werden gesignaleerd. Pas op de afgelopen IFA-beurs werd de Music Flow-familie effectief voorgesteld. Momenteel telt die vier telgen, als we even een goedkoop kastje om het WiFi-netwerk te versterken buiten beschouwing laten.

Uiteraard zijn er drie WiFi-speakers in het formaat klein-middelmaat-groot (de H3, H5 en H7), naast een slanke soundbar met draadloze subwoofer. Het doelwit is duidelijk: de Play:1, Play:3 en Play:5, én de Playbar van Sonos overtroeven. Benieuwd of dat lukt.

De drie H’s
Prijstechnisch speelt LG het op de scherp van de snee. Als je kijkt naar de Music Flow Soundbar HS6, dan bengelt aan het LG-toestel een prijskaartje van 599 euro. Dat is aanzienlijk lager dan de concurrentie, zeker als je rekening houdt met de aanwezigheid van een draadloze subwoofer. We hebben de Music Flow Soundbar enkel in minder optimale omstandigheden gehoord (een kamertje op de LG-stand op IFA…), dus het is moeilijk inschatten hoe hij klinkt.

Qua vormgeving lijkt hij wel als twee druppels water op de NB5540, een van de dunste soundbars beschikbaar, en we vermoeden stilletjes dat de HS6 klankmatig heel gelijkaardig is. Wat we wél getest hebben uit de Music Flow-familie, zijn de H5- en H7-speakers. Twee WiFi-speakers die er quasi-identiek uitzien (op de afmetingen na) en met verschillende vermogens (40 versus 70 watt). Ook hier zijn de prijskaartjes zeer competitief.

Vliegensvlug configureren
Het instellen van een Music Flow-speaker blijkt in de praktijk heel eenvoudig. Best eerst de app installeren (Android en iOS, geen pc-versie) en dan het voorgestelde stappenplan volgen. Die komt neer op het indrukken van een knop achteraan de speaker, waarna het apparaat tijdelijk een eigen WiFi-netwerk creëert. Via de app maakt je telefoon of tablet daar connectie mee, zodat je het wachtwoord van je vast WiFi-netwerk kan invoeren. Even de speaker laten herstarten en je bent er.

Dit proces doorloop je voor alle Music Flow-toestellen die je wil toevoegen. Bij het opstellen van de H5 en H7 valt op dat beide speakers een externe adapter hebben. Geen ramp is dat, maar we zagen liever een ingebouwde voeding. Als je een speaker bijvoorbeeld op een keukenaanrecht plaatst, dan is het net wat lastiger om die adapter mooi weg te werken.

De H5 en H7 hebben beide dezelfde strakke designvorm en grijze metaalkleur, hoewel de behuizing uit plastic is gemaakt. De grote grille vooraan zorgt toch voor wat uitstraling. Het is verder allemaal een kwestie van smaak, maar naar ons gevoel zou een witte uitvoering beter passen in meer interieurs. De bouwkwaliteit is in elk geval adequaat.

Overigens heb je bovenaan een grote draaiknop om het volume te regelen of muziek te pauzeren, wat wel handig is. Omdat de knop helemaal verzonken is in de behuizing, moet je in het begin wat wennen aan hoe je hem best verdraait – of moeten we zeggen ‘duwt’? En net zoals bij Sonos vragen we ons waarom de bruikbare volumes voor dagelijks gebruik helemaal in de eerste tien tot twintig procent van de volumeslider zitten, waardoor fijn afregelen in de app toch wat fingerspitzengevoel vereist.


EDITORS' CHOICE