NIEUWS

Zwedak: High end zwembaden op maat


Max Delissen | 20 december 2014

Op een vrijdagavond begin juni, vlak voor de laatste etappe van de lokale avondvierdaagse, krijg ik een telefoontje van de hoofdredacteur. Of ik voor volgende week een afspraak wil maken met een zwembadenbouwer in Veghel, om een artikel te schrijven voor de zomer-editie van Home Emotion. Ik krijg spontaan visioenen van acht persoons polyester jacuzzi’s met kunstlederen hoofdsteunen die je bij de bouwmarkt kunt kopen, maar hap onmiddellijk toe als ik hoor dat het hier om ‘high end custom built’ zwembaden en bijbehorende recreatiebouw gaat. De zomer staat immers op het punt van uitbarsten en daar hoort een goede spetterpartij bij. Of, zoals Zwedak Recreatiebouw B.V. het zelf zegt: Kristalhelder Relaxen.

Ik verdwaal altijd op industrieterreinen, maar met behulp van mijn auto-navigatie vind ik snel het bedrijfspand waar ik moet zijn. Het blijkt op een steenworp afstand te liggen van het enorme distributiecentrum van de grote supermarktketen die altijd zo vriendelijk ‘Hallo!’ zegt… Ik ben wat te vroeg en omdat mijn gastheer Marcel van Baal nog een paar minuutjes onderweg is kan ik, vanachter een kop geurige verse koffie, mijn ogen eens goed de kost te geven. In de showroom waar ik ben terechtgekomen is een indrukwekkend - en zo te zien gebruiksklaar gevuld - zwembad gebouwd, met daar omheen een uitstalling van mogelijkheden. Van betegeling in mozaïek tot zuiveringspompen, en van digitale bedieningscomputers tot oprolbare lamellenschermen waarmee het zwembad na gebruik kan worden afgedekt en warm gehouden. Even later schud ik de hand van Marcel, één van de drie compagnons die het familiebedrijf samen leiden.

Nadat hij voor zichzelf ook een kop koffie heeft gehaald vertelt hij: “Zwedak bestaat al sinds 1980. Het bedrijf is opgericht door Jan Blommers en ik werkte er aanvankelijk als zwembadmonteur. In het begin maakten we zwembaden en dakbedekkingen, vandaar de naam. Dat lijkt een rare combinatie maar je gebruikt er dezelfde waterdichte folie voor, dus zo onlogisch is het niet. De daken werden langzaam maar zeker uitgefaseerd zodat we ons volledig op zwembaden en aanvullende recreatie konden richten. Dan moet je denken aan sauna’s, stoomcabines en whirlpools. Maar ook aan de techniek erachter, zoals de klimaatbeheersing waar je bij binnenbaden echt niet omheen kunt, installaties voor de verwarming en zuivering van het zwembadwater en dingen die met veiligheid en onderhoud te maken hebben. Negen jaar geleden vroeg eigenaar Jan aan zijn zoon Michael of hij wilde nadenken over de mogelijkheid om Zwedak in de familie te houden en samen met mij en collega Edwin van Tiel het bedrijf over te nemen. Zeven jaar geleden hebben we dat gedaan en werden we compagnons. Ik ging de binnendienst doen, wat betekent dat ik contact onderhoud met klanten, leveranciers, aannemers en installateurs. Edwin is Hoofd Uitvoering. Hij is altijd op locatie betrokken bij de bouw van de zwembaden, en Michael is verantwoordelijk voor alle service- en onderhoud. In totaal werken we hier met tien man. Onze klanten zijn voornamelijk particulieren, niet alleen in Nederland trouwens, maar we hebben bijvoorbeeld ook geleverd aan hotels.”

Binnenbaden
“We doen regelmatig renovaties van bestaande zwembaden, maar meestal is het toch nieuwbouw, zowel binnen als buiten. Eerst bespreken we met de klant wat de wensen zijn. Die bepalen namelijk wat voor technische installatie er achter moet komen te staan. Binnenbaden zijn een stuk ingewikkelder dan buitenbaden. We hebben daarvoor vanaf het vroegste stadium intensief overleg met de betrokken architecten, aannemers en installateurs. Voor een binnenbad heb je in sommige gevallen bijvoorbeeld een kelder nodig, en altijd een uitgekiend en liefst onzichtbaar weggewerkt systeem van leidingen voor filtering en verwarming. Daarnaast een klimaatinstallatie die zorgt dat de lucht in de ruimte niet te koud is en de vochtigheid goed wordt afgevoerd. Die installatie moet in een naastgelegen technische ruimte komen te staan. Je snapt dat we dat niet kunnen doen zonder vanaf het begin bij de bouw betrokken te zijn. Dergelijke projecten worden ook nooit in één keer door ons afgerond, want we moeten in diverse fases van de bouw steeds ook een stuk van het zwembad toevoegen. De duur van de bouw hangt van de omvang van het project af. Soms kan het wel een half jaar duren, of zelfs langer.”

“Wij ontwerpen de zwembaden geheel in eigen huis en maken zelf de technische bouwtekeningen. Ook de installaties voor klimaatbeheersing bij binnenbaden doen we helemaal zelf, om een zo goed mogelijke afstemming op het project te realiseren. De vierkante ‘buizen’ voor de aanvoer van verwarmde lucht maken we hier in huis. Daar gebruiken we gelamineerde hardschuimen panelen voor, die de warmte goed isoleren en ongevoelig zijn voor condens. Geen last van roest dus. We streven naar zo weinig mogelijk onderhoud. De klant moet, als zijn zwembad eenmaal klaar is, helemaal geen omkijken meer hebben naar de techniek. Dat is ónze taak. We sluiten in principe bij elk bad een onderhoudscontact af en kunnen zelfs een elektronische bedieningsunit maken die op afstand uit te lezen is, zodat wij een melding krijgen als er in de installatie van een klant iets mis gaat.”

EDITORS' CHOICE