NIEUWS

Zoom H6 compacte geluidsrecorder


Ulco Schuurmans | 21 december 2014

Wie bij video geluid over meer dan twee geluidsporen wil opnemen komt al snel in de problemen. Dit zowel wat betreft het aantal beschikbare kanalen (doorgaans alleen links en rechts -stereo), de aanwezige microfooningangen en de afzonderlijke volumeregeling per audiokanaal. De zeer compacte Zoom H6 veldrecorder lost dat met zes ingangen elk voorzien van een eigen draairegelaar prima van kwaliteit en comfortabel in gebruik voor u op. Ter aanvulling is er een uitwisselbaar microfoonsysteem beschikbaar.

De Zoom H6 behoort tot het type handgrote geluidsrecorder met veel ingangen en instelmogelijkheden. Een meer dan ideale aanvulling op de camcorder of videofilmende fotocamera die zowel meer dan twee geluidsingangen, regelbare volumes en in dit geval het opnemen tot maximaal zes kanalen ontbeert. Met een adapterstukje valt de Zoom 6 makkelijk in de accessoireschoen, op een rig of statief te bevestigen.
De Zoom H6 neemt het geluid gescheiden op van de videocamera zelf. U zult dit achteraf via de montagesoftware moeten synchroniseren. Tegenwoordig een fluitje van een Eurocent. Opvallend aan de Zoom 6 zijn de relatief hoge geluidskwaliteit, tal van instelmogelijkheden en de optionele aanvullende microfoon en regelhulpstukken. Deze handheld audiorecorder is met name geschikt voor het opnemen van muziekevenementen, theatervoorstellingen, videoclips van bands en zangkoren of groepen. En zo nodig kunt u de Zoom H6 ook inzetten voor interviews en shows met meerdere gasten of (tafel)sprekers.

In een notendop
Het gaat zoals gezegd om een handgrote geluidsrecorder met SD-geheugenkaartje voor het vastleggen van de audio. De Zoom H6 is voorzien van twee microfoons (X-Y)-opstelling aan de bovenzijde en nog vier gecombineerde XLR/jack-inputs. U kunt de kop met X-Y-microfoons verwijderen met een uitbreidingstukje voor nog twee extra XLR/jack-aansluitingen. Dan zijn er in totaal zes microfooningangen beschikbaar die u gelijktijdig kunt opnemen.
Ook valt de meegeleverde Mid-Side microfoon op deze plaats monteren. Optioneel kunt u ook nog eens een stereomicrofoon en een richtmicrofoon (type shotgun) bovenop de Zoom H6 plaatsen.
Alle microfooningangen hebben een eigen draairegelaar voor het volume.


Meer kanalen meer mogelijkheden

Al deze kanalen scheppen absoluut meer mogelijkheden. Dit zowel voor de videomaker die veeleisende geluidsopnamen schiet als de ware geluidsman of -jager. Bijvoorbeeld de combinatie van een stereo-opname met de twee standaardmicrofoons en vier close-miked (elk hun eigen microfoon voor de neus of instrument) solisten. Of een band bestaande uit zes performers, allen close-miked. En uiteraard ook combinaties met eigen (richt)microfoons en de zaalinstallatie.
In principe zou u daarvoor ook een meer reguliere/grote multi-tracker kunnen gebruiken. Die is echter vaak groter, zwaarder en lastiger op een cameraopstelling te monteren. De Zoom H6 is lekker praktisch, klein en handzaam. Het kleurendisplay geeft de gebruiker een goed overzicht van de beschikbare en actieve functies  en de volume-uitslag (level-metering).
Eenmaal opgenomen mixt u het geluid tot één stereobestand of output. Het gebruik van SD-geheugenkaartje (tot 128 GB, ook HC en XC) en biedt niet alleen een grote opslagcapaciteit maar is ook gemakkelijk uitwisselbaar met de montagecomputer. U zet de geluidsbestanden zo over van de geheugenkaart naar de harde schijf of in de Cloud. Behalve de eigen wisselmicrofoons kunt u vrijwel elke gangbare microfoon met XLR- of jack-plug op de Zoom H6 aansluiten.

Praktijk en conclusie
De Zoom H6 ligt goed in de hand, voelt solide aan en de volumeregelaars zijn niet te klein. Alle besturingsknoppen zijn direct binnen bereik. Tot uw beschikking staan de gain (versterking), de recorderknoppen, ingangskeuze (Li, Re en 1 t/m 4) en de al eerder genoemde draaiknoppen voor het volume. Het kleurendisplay valt goed te overzien. De ingebouwde 2 seconden prerecordfunctie voorkomt dat u bij te laat starten net het begin van het geluid mist.
De geluidskwaliteit is meer dan goed voor een veldrecorder in deze prijsklasse. Alleen al de vaste X-Y-opstelling geeft een resultaat dat, mits goed gericht, gehoord mag worden. De andere verkrijgbare microfoons hebben elk zo hun eigen verdienste.
Het opnameformaat is naar keuze WAV op 44.1kHz/16-bit tot 96kHz/24-bit, 48kHz 24-bit (het meest praktisch voor video) of MP3 van 48- tot 320 kb/s. Er zijn acht lage tonen filters variërend van 80 - 237Hz. Handig om ongewenste bijgeluiden er uit te filteren.
Kortom, de Zoom H6 is een kwalitatief goede compacte 6 sporen geluidsrecorder. Een gewilde aanvulling voor de videomaker die op 4-6 geluidsporen gaat opnemen.

Prijs
Zoom H6 € 398,-
www.zoom-na.com

EDITORS' CHOICE