NIEUWSSony

Sony NEX-EA 50 EH camcorder


Ulco Schuurmans | 28 december 2014 | Sony

Sony heeft sinds jaar en dag een indrukwekkende reeks NEX-objectieven opgebouwd. Behalve voor digitale fotocamera’s zijn deze objectieven eveneens geschikt voor videofilmen met de camcorder. De Sony NEX-EA50EH camcorder verbindt in deze een groot formaat videosensor met de wereld van de verwisselbare NEX-objectieven. Een veelzijdig schoudermodel waarmee menig gevorderde tot semiprofessionele videomaker zijn of haar hart mee op kan halen.

Schoudermodellen zijn bij camcorders een stuk stabieler dan bij handmodellen. Niet alleen geeft het liggen op of tegen de schouder een extra steun bij het videofilmen. Ook ontlast deze constructie de bedienende hand van de cameraman of -vrouw. Een ander voordeel is dat de body relatief groot is. Dan passen daar veel meer ergonomische bedieningsknoppen en aansluitingen op. Niets voor niets is de schoudercamcorder al jarenlang het handelsmerk van de professionele videofilmer. Als extra valt de Sony NEX-EA50EH ook nog comfortabel via de draagbeugel te bedienen.

Zoals gezegd is deze camcorder primair ontworpen om de Sony NEX-objectieven via de E-mount te bevesitgen. Het plaatsen van deze objectieven op de bajonet van het camerahuis opent de poort naar alle mogelijkheden die verwisselbare objectieven bieden. En de keuze uit verschillende brandpunten is bij Sony NEX relatief groot. Via de LA-EA2 adapter passen ook de Sony Alpha objectieven op de NEX-EA50EH. Deze camcorder behoort tot de recente innovatieve NXCAM-familie van Sony.

Het ontwerp
Sony is bij de NEX-EA50EH uitgegaan van het grotere model video/foto-sensor. Doorsnee voor camera’s in dit segment is 1/3 tot ½ inch diameter (= circa 0,83 tot 12,5 cm). Bij de NEX-EA50 gaat het om een APS-C HD CMOS XMOR-type van 23,5 x 15,6 mm (= een diameter van ongeveer 1,13 inch). Dat is nog niet zo groot als een 35 mm full frame chip maar voor videobegrippen al heel indrukwekkend, Het oplossend vermogen in Megapixels bedraagt 16,7. Videofilmen gaat in Full HD 50P of 50i of 25P in het formaat AVCHD MPEG4. De gemaakte foto’s halen rond de 16 Mps. De APS-C sensor voorziet in een prettige geringe filmisch ogende dieptescherpte met Bokeh (= aangenaam wazige achtergrond).
Het ontwerp van de schoudersteun is ietwat afwijkend. Sony koos voor een uitschuifbare in plaats van een vaste steun. Deze steun biedt meer dan voldoende stabiliteit aan de schouder en neemt ingeschoven weinig ruimte in. Bovenop het camerahuis zit zoals gebruikelijk een handgreep met accessoireschoen. Naar keuze is deze camcorder vanaf de schouder of als een ‘beugelmans, met de hand aan de draagbeugel te hanteren. Onder de draagbeugel zitten de knoppen voor de opnamefuncties.
Aan de rechterzijde van de draagbeugel is de externe XLR-mono microfoon bevestigd. Het viewerschermpje meet 8,8 cm en herbergt 921.000 beeldpunten. De meeste bedieningsfuncties waaronder tal van handmatige instellingen vindt u aan de linkerzijde van de body.
Het meegeleverde 11 maal zoomobjectief is een SEL18200PZ 18-200mm Power Zoom E-mount lens voorzien van autofocus, continu variabel diafragma en Optical Steady Shot beeldstabilisatie met Active Mode. Het zoomen met dit objectief verloopt een stuk geleidelijker dan bij de videofilmende fotocamera doorgaans het geval is. De groothoek haalt 29 mm kleinbeeld. Jammer is dat een ingebouwd grijsfilter (ND) ontbreekt. De lichtsterkte is met F3.5 tot 6.3 aan de matige kant hetgeen bij zwak licht tot beeldruizen kan leiden.
Opmerkelijk is de aanwezigheid van een echte fotosluiter voor de sensor. Deze interne sluiter maakt fotograferen met korte sluitertijden prima mogelijk.
De Sony NEX-EA 50 weegt met standaardobjectief ruim 3 kg en meet 42,9 x 20,3 x 14 cm. Naar keuze is de kleurenzoeker afneembaar en kunt u alleen met de LCD-display aan de slag.

Bediening
De Sony NEX-EA50 EH ligt het meest comfortabel tegen de schouder doch er valt ook uit de hand goed mee te werken. Met het gemonteerde 1 maal standaard-objectief is de camcorder in balans. Bij andere objectieven kan dat variëren. Het zoomen gaat het beste via de regelaar op het objectief zelf dan via de kantelschakelaar op de body. De maximale zoomsnelheid valt in te stellen.
Handmatig zijn instelbaar de scherpte, het zoomen, het diafragma, witbalans, sluitertijd, beeldversterking (gain) en de volumesterkte van het geluid. Via de aanvullende peaking- en een 4-8 maal loepfunctie valt er heel nauwkeurig scherp te stellen. Het instellen als fotocamera is voor een camcorder dik in orde. Er zijn tevens foto-accessoires zoals een externe flitser met regelbare lichtkracht leverbaar.
De linkerzijde van het camerahuis wordt bevolkt door vele knoppen en schuifschakelaars plus twee draairegelaars voor het audiovolume. Naast iris (diafragma), push auto, de gain/ISO-instelling, automatisch/handmatig, witbalans, statuscheck, menu, sluitertijd en display vindt u daar tevens zebra, gezichtsherkenning, histogram, peaking, de picture profiles (= instelbare beeldprofielen), zes keuzeknoppen en de regelaars voor de geluidsinput. Er zijn twee zogenaamde focustransities voor te programmeren. Zo kan de scherpstelling na een druk op de knop gladjes van het ene punt naar het andere overgaan. Maximaal kunt u 99 verschillende camera-profielen instellen.
Het menu kan er qua gebruiksvriendelijkheid mee door. Aan de rechterzijde zitten zoals gebruikelijk twee XLR-connectoren.|

Overige specificaties
De beeldsampling voor kleur gaat via 4:2:0. Er is een maximale datatransferrate van 28 Mbps. Het opslagkaartje is naar keuze van het SDXC of Memorystick Pro-type. Op 64 GB past 290 minuten aan Full HD video. De aparte zoeker wordt standaard meegeleverd en is van een behoorlijk niveau. GPS en geo-tagging staan ter beschikking. Een afstandsbediening zit er ook bij.
Tot de beschikbare aansluitingen behoren HDMI, USB, composiet, 2 maal XLR, stereo hoofdtelefoon minijack, externe flitser, component uit, LANC 2,5 en de multifunctionele accessoireschoen. Op die multischoen valt onder andere een uit de camera gevoede LED-videolamp aan te sluiten.

In de praktijk
Op het gebied van beeld presteert de Sony NEX boven verwachting in deze prijsklasse. Bijna fullframe, maar de kwaliteit van de veel duurdere F-klasse haalt deze camcorder niet. Het standaardzoomobjectief valt ondanks de wat geringere lichtsterkte lang niet tegen. Wat er uit andere wisseloptieken komt hangt van de desbetreffende specificaties af. Kijk van te voren altijd welke functies er wel/niet handmatig of automatisch werken.
De geluidskwaliteit met de ingebouwde stereocapsules is min of meer standaard voor dit type camcorder. De spraak is boven de middelmaat met de monomicrofoon. Met een betere microfoon valt er meer uit te halen.

Prijs
Sony NEX-EA 50 EH € 3.500,-
www.sony.nl

EDITORS' CHOICE