NIEUWS

HomeWizard: Meer comfort veiligheid in huis

Ivo van den Broek | 10 januari 2015

De HomeWizard is een innovatief apparaat dat bestaande draadloze apparatuur kan aansturen via je smartphone of tablet. Zo kun je verlichting automatiseren, push-notificaties ontvangen zodra er iets in huis gebeurt, het energiegebruik bijhouden en live meekijken met IP camera’s. Maakte je al gebruik van bijvoorbeeld KlikAanKlikUit, Foscam camera’s of Somfy rolluiken? Dan zijn deze in één keer te automatiseren bij gebruik van een HomeWizard.

HomeWizard is ontstaan uit de visie dat het centraal aansturen van apparatuur in huis veel beter en gemakkelijker kan. De ervaring met bestaande ‘domotica’ of ‘home-automation’ producten was dat deze vaak slecht werken en/of heel duur zijn. Bovendien was er voor veelgebruikte, betaalbare apparatuur weinig compatibiliteit tussen producten van verschillende fabrikanten. De HomeWizard is volgens de fabrikant het antwoord op deze problemen.

In-house
Vanuit een incubatieprogramma bij het European Space Agency (ESA) te Noordwijk, is HomeWizard begonnen met de ontwikkeling van een kastje dat kan communiceren met bestaande draadloze apparatuur op basis van radiografische signalen en tegelijkertijd bestuurd kan worden vanuit een eenvoudige iOS interface. Tijdens de ontwikkeling heeft men zich laten leiden door een aantal kernwaarden, te weten: functionaliteit, gebruiksvriendelijkheid en betaalbaarheid. De HomeWizard voegt nuttige en waardevolle functionaliteit toe aan veelgebruikte producten die mensen al in huis hebben, is geheel te installeren en te bedienen met een intuïtieve Smartphone en tablet app en levert kwaliteit tegen een aantrekkelijke prijs. Doordat de ontwikkeling van alle hardware en software in-house verloopt, zijn ze snel in staat om de HomeWizard vorm te geven naar de wensen van hunzelf en van de gebruikers. HomeWizard is te bedienen met apps voor iOS (iPhone, iPad, iPod), Android smartphones en tablets en webbrowsers. De Web App is namelijk in HTML5 gemaakt waardoor het mogelijk is om de HomeWizard te bedienen via alle smartphones die over internet beschikken, dus ook Windows Phones en Blackberry’s.

Intuïtief
De speciaal ontwikkelde app breidt op een intuïtieve manier de functionaliteit van bestaande producten uit. Zo kunnen schakelaars gegroepeerd worden in een zogenaamde ‘scene’, waarmee het bijvoorbeeld mogelijk is om met één klik het hele huis van de juiste sfeerverlichting te voorzien. Door timers in te stellen op de iPhone kan er automatisch geschakeld worden op een ingesteld tijdstip, of bij zonsopkomst of -ondergang. Met de mogelijkheid om push notificaties naar de smartphone te sturen als een bewegingssensor, magneetcontact of deurbel geactiveerd wordt, werkt de HomeWizard eveneens als innovatief signaleringssysteem.

Gezien op tv
Alles leuk en aardig, maar zoals de Engelsen zeggen: ‘the proof of the pudding…’. Zo gezegd zo gedaan en maar eens een HomeWizard ‘starterkit’ voor € 249,- en een bijpassende IP camera voor € 89,- aangevraagd bij de fabrikant. Een aantal dagen later werd het pakket bezorgd. Dit complete HomeWizard pakket bevat de HomeWizard zelf, twee draadloze schakelaars, een rookmelder, thermometer en een magneetcontact en los de IP camera.

Plug and Play
Na het pakket te hebben uitgepakt start ik met de installatie. Eerst komt de HomeWizard zelf aan de beurt. Dit is een klein wit kastje dat de spin is in het ‘huisautomatiseringsweb’. De HomeWizard stuurt alle apparaten/accessoires aan via WiFi en voert ook op deze manier de bevelen uit die jij via je smartphone of tablet geeft. Nadat je de HomeWizard app hebt geïnstalleerd kun je gaan configureren. De app loodst je er in drie stappen doorheen en je hebt verbinding met je WiFi netwerk. Vervolgens maak je een Home Wizard Online Account aan.
Met deze HomeWizard Online dienst is de app op je smartphone, tablet en computer altijd en overal te gebruiken. Via WiFi op het werk, in het buitenland via mobiel internet, of gewoon thuis op de bank. Je logt in via een beveiligde verbinding, met je eigen e-mailadres en wachtwoord.
Dan zijn we aangekomen bij het toevoegen van de ‘apparaten’ en sensors. Ik volg gedwee de gebruikershandleiding en begin met de thermometer.

Thermometer
De gebruikershandleiding is heel eenvoudig en legt stapsgewijs uit hoe je een bepaalde sensor toevoegt. Met de thermometer kun je… je raadt het al de temperatuur meten in de ruimte waar de sensor staat. Maar dat is niet het enige, in dit geval zit er ook een Hygrometer in verwerkt zodat je eveneens kunt zien hoe de luchtvochtigheid is (erg handig in bijvoorbeeld souterrains en kelders). Verder krijg je op je device te zien wat en wanneer de maximale en minimale temperatuur en luchtvochtigheid was en kun je alles in een mooi grafiekje bekijken. Wanneer de thermometer vooral erg interessant wordt, is bij gebruik van andere apparaten zodat je bijvoorbeeld bij een bepaalde temperatuur automatisch de rolluiken kunt laten zakken.


EDITORS' CHOICE