NIEUWSSony

Sony HDR-GW66VE tough camcorder


Ulco Schuurmans | 25 januari 2015 | Sony

Voor wie naar de wintersport trekt en een leuk shockproof sneeuw- en waterbestendig camcordertje zoekt is de Sony HDR-GW66VE een aantrekkelijke keuze. U gebruikt deze camcorder uit de hand. Het is dus geen actioncamera. Echter wel een camcorder die tegen de winterelementen kan en geschikt is voor goede Full HD-opnamen en tal van creatieve opnamesituaties. Sony levert ook Action Cam’s die via de smartphone of iPhone bedient kunnen worden met behulp van de Playmemories App.De Sony HDR-GW66VE kan tot de tough handcamcorders gerekend worden. Het tough houdt bij deze camcorder in dat het apparaat stofdicht, waterdicht tot tien meter, vorstbestendig tot min 10 graden Celsius en ook aardig schokbestendig is. Een prima camcorder voor actieve sport- en vakantiereizen. Met het oog op de winter en sneeuwsport of ijspret spreken de vorstbestendigheid en het waterdicht zijn (daarmee ook sneeuwproof) de videofilmer aan. Het ontwerp is duurzaam, het formaat Full HD (2K) en zowel bij fel zonlicht als wat minder licht staat de HDR-GW66VE zijn mannetje. Wel raden wij aan om een grijsfiltertje mee te nemen als het met al die sneeuw en zon toch echt te licht uitpakt. Handig is de mogelijkheid om ook opnamen van uzelf te kunnen maken. Speel mee in de eigen winterfilm.Het model
De Sony HDR-GW66VE is een handgreep camera. Dat wil zeggen het camerahuis zit bovenop een handgreep waarmee de videofilmer de camera bij het opnemen vasthoudt en deels ook bedient voor start/stop en foto’s. Het gebruik van een handgreep kan vermoeiend zijn bij lang vasthouden. Dat kan trillingen veroorzaken. Gelukkig is er echter de Steady Shot-beeldstabilisatie met Active Mode aan boord die ongewenste camerabewegingen prima ondervangt.
De Exmor R CMOS beeldsensor met 5,4 Megapixels presteert naar tevredenheid bij video in Full HD. Video-opnamen geschoten in 1920 x 1080 pixels op 50P mogen gezien worden. De fotokwaliteit op 20,4 Mps haalt niet die van een goede spiegelreflex of systeemcamera. Echter wel heel geschikt voor vakantiekiekjes. Het 10 maal zoom G-objectief heeft een groothoek tot ongeveer 30 mm kleinbeeldformaat. Net te krap voor in de cabine van de kabelbaan doch verder OK. Het telebereik komt op circa 300 mm kleinbeeld. Ruim genoeg om de actie op niet al te grote afstand dichtbij te halen. De prestaties van dit objectief zijn meer dan goed voor deze prijsklasse.
Het opnameformaat voor video is AVCHD of MP4. Zoals gebruikelijk kunt u de wintershots in MP4 vrijwel meteen delen met vrienden en kennissen op YouTube.
Het LED touchscreen is van het type Clear Photo en is 3 inch (7,5 cm) in doorsnee. Het schermpje met 460000 dots valt ook bij fel licht redelijk te zien. Dat moet ook wel want er is geen zoeker beschikbaar. De HDMI-uitgang geeft een verrassend goed beeld op de TV. Voor foto is er nog een kleine flitser ingebouwd.Praktijk
Op de water- en stofdichtheid van de Sony HDT-GW66VE valt niets aan te merken. Na een verblijf in het vriesvak van de koelkast functioneerde deze camcorder nog prima. Hoewel de camera behoorlijk degelijk is raden wij niet aan om deze van een flinke hoogte op steen of beton te laten vallen. De scherpstelling automatisch, op een bewegend onderwerp en met de hand gaat naar tevredenheid. Bij de witbalans kunt u kiezen uit de standen auto, één druk op de knop, binnens- en buitenshuis. Er zijn tevens een tegenlichtcompensatie en glimlacherkenning aan boord. Tot de voorgeprogrammeerde scenes behoren Auto/Nachtscène/Nachtportret (alleen fotomodus)/Zonsopgang en zonsondergang/Vuurwerk/Landschap/Portret/Spotlight/Strand/Sneeuw/Onderwater.
De ingebouwde microfoon presteert matig. Dat kan ook niet anders bij een dergelijke camera. Ook kan het geluid het gebruik van de zoomknop meepikken. Er zijn helaas geen aansluitingen voor een externe microfoon en hoofdtelefoon. De accu gaat circa twee uur mee.Conclusie
Samenvattend is de Sony HDR-GW66 VE een hele leuke allround camera voor het videofilmen van de wintersport uit het handje. Uiteraard ook geschikt voor in het zwembad of op het strand. Zeker ook gezien de aantrekkelijke prijs bij tal van aanbiedingen op internet.

Prijs
Sony HDR-GW66 VE € 459,-
Leverbaar in wit en zwart

EDITORS' CHOICE