REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Birdman


Redactie HiFi.nl | 22 januari 2015

Onze bioscooptip van deze week is misschien wel de beste film van het jaar. En ja, dat durven we in januari al te zeggen. De Mexicaanse regisseur Alejandro González Iñárritu (Babel, Biutiful) komt namelijk met de surrealistische satire Birdman dat ook door filmpjekijken.com met de volle score werd beloond.

Michael Keaton speelt de hoofdrol als een personage dat erg dichtbij hem lijkt te liggen. De voormalig Batman geeft in Birdman namelijk gestalte aan de lager wal geraakte acteur Riggan Thomson die ooit de wereld veroverde als de superheld waar de titel naar verwijst. Thomson probeert nu door middel van een serieus toneelstuk weer wat van zijn vergane glorie terug te pakken om zo weer terug in de spotlights te komen.

Redactrice Elise van Dam was diep onder de indruk van hetgeen dat Iñárritu en Keaton op het scherm neer weten te zetten. "Birdman is briljant geacteerd, wervelend geregisseerd, ijzersterk geschreven. In vorm ambitieus, in inhoud humaan. Een film die aan het oppervlak gaat over het conflict tussen acteur en acteren; de zoektocht naar het ware in het doen alsof. Maar daaronder over het verlangen relevant te zijn of weer te worden."

De film is geschoten als een onafgebroken shot van 120 minuten. Overal waar Keaton is, volgt de camera hem. Bijrollen zijn er voor Emma Stone (The Help), Amy Ryan (Gone Baby Gone) en Edward Norton (Fight Club). Die laatste speelt een acteur die zich op het laatste moment bij de cast van Thomsons toneelstuk voegt en als extreme method-acteur iedereen het hoofd op hol brengt.

 

Het voor negen Oscars genomineerde Birdman draait vanaf vandaag in de Nederlandse bioscopen. Lees de volledige recensie op filmpjekijken.com. Ook nieuw in de bioscoop zijn Il Capitale Umano (een sterk Italiaans drama over de kredietcrisis), Homies (een half gelukte krimi-com van Nederlandse bodem) en de techno-thriller Blackhat (een losse flodder van de eindelijk teruggekeerde Michael Mann).

EDITORS' CHOICE