REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Michiel de Ruyter


Redactie HiFi.nl | 30 januari 2015

Onze bioscooptip van deze week is ongetwijfeld de meest ambitieuze Nederlandse speelfilm ooit gemaakt. In Michiel de Ruyter geeft een besnorde Frank Lammers gestalte aan Nederlands meest bekende zeeheld. Filmpjekijken.com beloonde de epische avonturenfilm met vier uit vijf sterren.

De regie van Michiel de Ruyter was in handen van Roel Reiné. De Eindhovenaar vertrok tien jaar geleden naar L.A. en maakte daar voornamelijk low-buget actiewerk als Death Race 2 en The Scorpion King 3. Reiné gebruikte Hollywood dan ook vooral als speeltuin om ervaring op te doen. En dat is volgens hoofdredacteur Jochem Geerdink goed te merken aan Michiel de Ruyter, zijn eerste Nederlandse film sinds Adrenaline uit 2003.

Volgens Geerdink wordt er met het - voor Hollywood-begrippen nog steeds lage - budget van 8 miljoen euro flink uitgepakt: "Door de aankleding voelen scènes regelmatig aan alsof je een schilderij in het Rijksmuseum binnenstapt. De actiescènes en cameravoering zijn een absoluut unicum voor een Nederlandse film. Al voelt de serie van enorme zeeslagen halverwege de 2,5 uur durende film soms wel een beetje aan als herhalingsoefening."

De cast maakte indruk op Geerdink, ook al zijn de dialogen volgens hem niet altijd vrij van de typisch Hollandse kneuterigheid. "Derek de Lint is heerlijk als wolfs-in-schaapskleren Kievit en Egbert Jan Weeber innemend als Willem II. Maar de grootste verrassing van allemaal is toch wel de tot nu toe relatief onbekende Sanne Langelaar. Zij brengt rust en een prachtige emotionele laag als Anna de Ruyter, de echtgenote van Michiel".

 

Michiel de Ruyter draait nu in de bioscoop. Lees hier de volledige recensie. Ook nieuw in de bios zijn The Taking of Deborah Logan (een horrorfilm over de ziekte van Alzheimer), Girlhood (een Franse coming-of-age film over een aantal straatvriendinnen) en The Sky Above Us (een Servisch drama over de Kosovo-oorlog). Ook het veel geplaagde The Interview met Seth Rogen beleeft deze week alsnog haar Nederlandse première in de bios.

EDITORS' CHOICE