NIEUWSSony

Sony FDR-AX1: Eerste amateur 4K Camcorder

Ulco Schuurmans | 08 februari 2015 | Sony | Importeur: Sony Nederland

Bioscoopkwaliteit in de vorm van 4K camcorders is natuurlijk al enige tijd beschikbaar. JVC beet met de GY-HMQ10 de spits af. Het concept met vier HDMI-uitgangen en synchrone opname op vier geheugenkaarten is inmiddels achterhaald. Professionele opvolgers van Sony, Red, Canon EOS en Panasonic meldden zich in 2013 al aan. Blackmagic kwam als vreemde eend in de bijt met een scherp geprijsd model met verwisselbare objectieven, SSD-opslag en een full frame beeldchip. Deze Blackmagic Production Camera 4K moet je echter nog wel verder optuigen met een objectief en liefst ook een elektronische zoeker plus XLR-audio. De ergonomie bij deze Production Camera 4K is echter niet iedereen zijn ding en de beschikbare automatische functies voor de wisselobjectieven vallen tegen.



De beurt aan Sony

Dan is het nu de beurt aan Sony. De AX1 is zoals de codering 1 (typerend zijn altijd 1 en 1000 voor een nieuwe technische standaard) aangeeft de voorbereider van UHD is het amateursegment voor camcorders. Een circa € 600,- duurdere pro-versie is ook leverbaar. En wat komt hierna zal menig lezer zich nu afvragen? Op de Photokina 2014 verwachten wij in 4K opnemende spiegelreflex- en systeemcamera’s van Sony en Canon. Of Panasonic en Canon ook met een amateur-UHD-camcorder uitkomen, blijft nog even afwachten.



Het concept
Met de FDR-AX1 borduurt Sony voort op de technisch en ergonomisch al goed uitgerijpte generatie van modellen zoals in de PMW- en HDR-AX-series. Dit compleet met het beproefde 20 maal G-zoomobjectief, handmatige instellingen, XLR-ingangen en volumeregeling voor audio. Zo ook bij het amateurmodel FDR-AX1. Bijna echt professioneel. Bij de professionele versie krijg je een hogere interne datasnelheid. Opvallend is de grote ventilator aan de rechterzijde.
Voor UHD (4K, 3.840 x 2160 pixels) video-opnamen koos Sony voor één beeldchip. Deze ½ inch XMOR CMOS beeldsensor met 18 Megapixels. Daarvan gebruikt de FDR-AX1 voor UHD-opnamen maar een dee. In de praktijk gaat het om 1/3 inch en beelden van 8 Mps in 50/60P (volledige videobeelden). Op zich meer dan voldoende voor goede UHD videoregistratie. Alleen wreekt een kleinere beeldchip zich bij slechtere lichtomstandigheden. Daar scoort de Sony camcorder lager dan bij exemplaren met een echte ½ inch of full frame beeldsensor. Foto’s kan de FDR-AX1 niet maken.



Grote hoeveelheden data
Om de grote datahoeveelheid bij 4K te verwerken gebruikt Sony:
- Een viermaal zo snelle beeldprocessor.
- Speciale XQD 64 GB geheugenkaarten. Deze zijn met € 400,- flink aan de prijs.
- Uitvoer van het UHD-signaal via HDMI2.


EDITORS' CHOICE