NIEUWS

Volledige systeem integratie: Een vak apart

Gastauteur | 14 februari 2015

Een aantal maal per jaar komt het op ons pad, een volledige systeem integratie waarbij we in een vroegtijdig stadium om tafel komen. Natuurlijk zien wij dat graag maar we weten ook dat als we dit traject succesvol willen afsluiten, er een enorme berg werk op ons afkomt en dat we vele uitdagingen te lijf moeten. Systeem integratie waarbij alles met elkaar ‘praat’ en ook nog eens op een hoog comfortniveau, is vakwerk maar zo leuk!



In deze aflevering wil ik met jullie terugkijken op een project wat wij recent hebben afgerond. Het betrof een gemeente monument wat volledig gerenoveerd is en aan alle kanten gemoderniseerd. Nu eens niet over alle technieken die we er in hebben geïntegreerd, maar vooral hoe kom je tot succes. In ons bedrijf werken we met software van Dtools, een speciaal voor de custom-install geschreven pakket wat van ontwerp tot oplevering helpt in de systeem integratie.



Bepalende factor
Allereerst de ontwerpfase. In deze fase moet je goed in overleg wat je wilt. De software biedt de mogelijkheid om met behulp van Microsoft Visio een plan te maken op basis van componenten. De plattegrond van het huis is de onderlegger en we slepen hier als het ware de luidsprekers, interfaces en alle overige zichtbare elementen in. Deze kunnen dan als ontwerp met de klant worden besproken en hieruit volgt al direct een budget quote. Geld is altijd een bepalende factor en door de open calculatie is het goed keuzes maken met de klant en ook consequenties van keuzes te bespreken. Vaak gaan hier wel een paar rondes overheen voor een redelijk omlijnt plan ontstaat.
Als het plan is uitgewerkt kunnen we met het daadwerkelijke plan beginnen. We gaan dan engineren op boutje en moertje niveau zoals we dat noemen. Bekabelingsschema’s, aansluitschema’s en tekeningen zijn hiervan het resultaat. In deze fase is natuurlijk ook het commerciële deel afgerond omdat er echt ontworpen wordt.



Systemen & merken
Een goede systeem integratie is in onze visie het samenbrengen van systemen die alleen doen waar ze goed in zijn. Er bestaan in de high-end markt geen merken die alles even goed doen. Of je neemt genoegen met minder of je diverteert. Om even lekker technisch te blijven heb ik hieronder en staatje van systemen en merken welke wij in dit project hebben gebruikt.
Verlichtingssysteem en raamdecoratie: KNX
Controlsystem overall: AMX
Digitale Audio en video distributie: Crestron
GRB sturing verlichting: Dmx via AMX
Video sources: Kaleidescape, Apple TV
Audio sources: Sonos via spdif
Schakelmateriaal en interfaces: CJC, Apple iPad en AMX
Camera systeem: Panasonic
Luidsprekers: Stealth Acoustics



Noodzaak
Maar tot zover de meer eenvoudige zaken. Het echt multidisciplinaire deel begint vanaf hier. De aannemer is in dit soort projecten vaak onder de indruk van de wensen en eisen die we stellen. Maar ook de installateurs op het werk zoals de elektricien die de kabels moet trekken en de loodgieter die zijn installatie bestuurbaar moet opleveren. Gelukkig zijn we vaak in staat om de bouwvergaderingen bij te wonen en een sturende rol te vervullen. In onze visie noodzaak om tot een succes te komen. De discussie met de diverse partijen, vaak uit angst gedreven, is niet altijd eenvoudig. Waar ligt de knip in werkzaamheden en verantwoordelijkheden. In dit soort gevallen kunnen we gelukkig terugvallen op een lange ervaring, maar het is iedere keer toch weer een beetje strijd. Een mooi voorbeeld van deze strijd is de inbouwluidspreker welke wordt weg gestuukt. De aannemer moet een in zijn visie constructief een veel te groot gat maken, vervolgens moet de inbouwbak er in. De stukadoor smeert deze vervolgens aan en wij zetten dan de luidspreker er in. Vervolgens moet de stukadoor deze weer aansmeren en de schilder deze afwerken. In een bouwkolom zoals we dit in Nederland gewend zijn vergt dit nogal wat overleg. En met een beetje geluk doet iedereen het voor het eerst. De rol van de systeem integrator is daarbij en absolute must. Toch is het zaak om de verantwoordelijkheden op de goede plaats te laten. Politiek een uitdaging want wat als er een haarscheurtje ontstaat op de naad van de luidspreker en de aanzet naar de muur. Gelukkig komt dit zelden voor, en als het voorkomt dan is er een eigenwijze schakel in de keten geweest.



Schoolvoorbeeld
Het project waarvan de foto’s zijn getoond in dit artikel is ontworpen door Bart Vos. De samenwerking met deze interieur architect uit Groningen is als een schoolvoorbeeld van hoe het moet. Samen tot een optimaal resultaat komen door goed overleg en respect voor elkaars input. Doe er je voordeel mee en kies zorgvuldig je integrator en architect.


EDITORS' CHOICE