REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Inherent Vice


Redactie HiFi.nl | 07 februari 2015

Afgelopen week was het eindelijk zover; er verscheen nieuw werk van regisseur Paul Thomas Anderson (Magnolia, Boogie Nights, There Will Be Blood) in de bioscoop. Dit keer verfilmde Anderson de onverfilmbaar geachte roman Inherent Vice van Thomas Pynchon. Filmpjekijken.com beloonde het resultaat met 4,5 van de 5 sterren.

Net als in Andersons voorgaande film (het onnavolgbare The Master) wordt ook hier de hoofdrol gespeeld door Joaquin Phoenix (Gladiator, Her). Phoenix speelt de wietrokende privé-detective Doc Sportello die zich een weg baant door het Los Angeles van de jaren zeventig. Terwijl hij in opdracht van zijn ex-vriendin een verdwijning onderzoekt en een keur van bizarre personages tegen het lijft loopt, merkt hij dat het activisme uit de hippietijd plaats heeft moeten maken voor het cynisme van een veel hardere wereld.

Volgens redactrice Elise van Dam zal de kijker, vooral als deze niet bekend is met de literatuur van Pynchon, regelmatig in het verhaal verdwalen. "Is de plot na te vertellen? Nee. Maar dat is de plot van pakweg The Big Sleep ook niet. De film gaat juist over het verliezen van het plot. De personages in Inherent Vice doen hun best grip te veinzen, maar het is schijn. We zijn er getuige van hoe de tastbare en bevattelijke realiteit zich langzaam terugtrekt achter een rookgordijn van taal, abstractie en maniertjes."

Toch heeft Anderson volgens Van Dam ondanks dat ook met deze film wel degelijks iets te vertellen. "Na onder meer de porno-industrie in Boogie Nights en de olie-industrie in There Will Be Blood toont Anderson zich opnieuw een chroniqueur van het moderne Amerikaanse bestaan. Anderson’s oeuvre laat zich steeds meer bekijken als een poging om juist deze wortels, die zo ijverig worden weggepoetst met moralisme, te conserveren. Te voorkomen dat we ervan onthecht raken, daarmee onthecht raken van onszelf."

 

Inherent Vice is nu te zien in de Nederlandse bioscopen. Lees de volledige recensie op Filmpjekijken.com. Ook nieuw in de bios zijn Big Eyes (Tim Burtons biografie over schilderes Margaret Keane (Amy Adams) met verder ook Christoph Waltz), Wild Card (actie met Jason Statham in Las Vegas), Night at the Museum: Secret of the Tomb (derde deel uit de komische serie met Ben Stiller en de overleden Robin Williams) en de kinderfilm Jack Bestelt een Broertje.

EDITORS' CHOICE