NIEUWS

Audiogoeroes (deel 18): Een leuk weerzien!

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Fritz de With | 02 maart 2015

Op een show bij Rhapsody kwam ik een oude bekende tegen, Frans de Rond, en dit was een leuk weerzien. Ooit ontmoette ik Frans in de Byton studio in Loosdrecht om, de toen nog voor mij totaal onbekende zanger Ingram Washington, te ontmoeten. Frans had een zeer mooi album met Ingram opgenomen en deze wilde Ingram in eigen beheer graag uitgeven. Of ik geïnteresseerd was om dit op mijn label te doen.


De studio opbouw bij Rhapsody

Toen ik de opname hoorde, was de deal snel gesloten. De lp is overigens een zeer groot succes geworden en heeft een absolute wereldstatus in het Verre Oosten. Dit is voor een heel groot gedeelte te danken aan Frans. Het is echt, hoewel digitaal opgenomen, een prachtig analoog album geworden. Toen ik de advertentie van Rhapsody zag, waarin werd vermeld dat er een show zou plaatsvinden met live muzikanten, werd ik daar wel even door getriggerd. Het werd zelfs beter toen er vermeld werd dat Frans de opname zou verzorgen. Zoals verwacht wist Frans er een sfeertje van te maken en leuk is en blijft het originele live geluid te kunnen vergelijken met de opnames. Voor mij is dat uiteraard gesneden koek maar voor de vele high-end bezoekers is dit toch iets speciaals. Dat vergelijk kon vrij eenvoudig; in de grote zaal speelden de twee muzikanten en Frans zat met zijn spullen in de kleine zaal.

Grote opname studio NOB

Zeer goede combinatie
Het was volle bak bij Rhapsody, dat bewijst temeer dat live muziek, gekoppeld aan diezelfde muziek te beluisteren via een high-end installatie, heel goed te combineren valt. Zo in de opname studio verbouwde ruimte te kijken, hebben ze Frans wel heel erg verwend. Hier konden serieuze high-end kabels worden getrokken, zowel voor de 230 Volt voorziening alsook voor microfoon- en interlink kabels. Zo gaan wij van STS altijd op pad, maar voor Frans is dit toch wel een grote verwennerij. Dit uiteraard met een opvallend resultaat:
1 Er is een zeer coherent beeld van de twee muzikanten.
2 Het is een super fasereine opname, welke een enorme rust uitstraalt.
3 Het is dynamisch alsof je er zelf bij aanwezig bent.
Dit heeft voor een groot deel ook te maken met de microfoon opstelling. Het is ook een totaal ander beeld dan bijvoorbeeld de vorige aan Rhapsody verbonden geluidstechnicus, Bert van de Wolf. Ik vind Frans zijn sound aanzienlijk strakker op zijn plaats, geen swingend geluidsbeeld van een instrument, dat dan weer rechts dan weer links klinkt, nee bij Frans heeft alles zijn plaats en dat blijft zo. Een verademing naar ik u kan mededelen. Ook de ambiance krijgt zijn aandacht en dat werkt ook perfect. Frans weet een zeer goede combinatie te maken tussen het directe en het wat ruimtelijker geluid.

Eigen afmix/opname ruimte

Totaalpakket
Later ga ik op bezoek in zijn eigen studio in Hilversum om de opnames terug te beluisteren. En dat is toch even anders, hoewel Frans dezelfde luidsprekers gebruikt als tijdens de opname, is er duidelijk verschil. Wat ik mis, mis ik in het laag. Bij Rhapsody waren de Grimm luidsprekers voorzien van een bass unit en in de studio van Frans is dat niet zo. Ja, ik was eerlijk tegenover Frans je hebt dat gewoon nodig. “Uiteraard Fritz, maar daar hangt een kostenplaatje aan vast en de opnamewereld is nou niet, op dit moment, om te juichen en moet ik dit gefaseerd aankopen”. Naast de afmix-ruimte van Frans is er een grote opnamestudio gesitueerd, deze ruimte is overigens van het NOB of Dutch View. Frans kan deze ruimte makkelijk huren en met deze opnamestudio een mooi totaalpakket aan de klanten aanbieden. Even verderop is er nog het grote MCO, Muziekcentrum van de Omroep. Een grote concertzaal waar Frans uiteraard tegen een forse vergoeding over zou kunnen beschikken, want goedkoop is het niet. De kabels liggen er al van studio tot studio en kan zo worden ingezet.Enorme verandering
De wereld van de opname/verkoop van geluidsdragers zoals dat zo mooi heet, is onderhevig aan een enorme verandering. Wij kennen vast nog wel de gewone recorderband, het cassettebandje, de lp, cd, sacd, minidisc, dcc dat waren de geluidsdragers die thuis konden worden ingezet. Tegenwoordig is dit uiteraard anders en Frans speelt daar handig op in. De meeste opnames van Frans belanden op een server/website waar deze tegen betaling kunnen worden gedownload.
Bijvoorbeeld Carmen Gomes, een van de vele artiesten, welke nauw verbonden is aan de studio/website van de Frans de Rond. Zoek Frans op het internet en verlies hem niet uit het oog… of oor.

Gitaar versterker met microfoons

EDITORS' CHOICE