NIEUWS

Kwaliteit & functies: Voorkom een miskoop!

Ulco Schuurmans | 01 maart 2015

Er zijn grote verschillen in optische en mechanische kwaliteit. Goedkoop is al gauw flut. Maar extreem duur en supergoed zijn vaak ook weer niet nodig. Lastig is als bepaalde functies niet of voldoende ergonomisch werken. Er is een flink verschil tussen automatisch en handmatig. En de bediening voor foto is voor video niet altijd even lekker. Allemaal zaken die je voor de aankoop van een objectief terdege dient te overwegen.



De prijs van objectieven varieert van enkele tientjes tot vele duizenden euro’s. En dat is natuurlijk niet voor niets. Specificaties zoals de lichtsterkte beeldfouten, bediening en (robuuste) fijn lopende uitvoering kunnen als dag en nacht verschillen. Met name goedkopere kitlenzen lijken voordelig doch kunnen (op den duur) danig tegenvallen. Kies voor veelgebruikte objectieven beter de kwaliteit boven gemiddeld. Bij brandpunten die je zelden gebruikt is er keuze tussen huren of een voordeliger model aanschaffen.



Automatisch en handmatig
Het automatisch instellen van de scherpte en het diafragma bij objectieven heeft allang niet meer de klank van onprofessioneel. Zowel de hobbyist als vakman maken daar dankbaar gebruik van. Beter vlug accuraat ingesteld hebben dan de hot shots missen. Daarnaast heeft handmatig het voordeel om in alle rust het beeld zo optimaal mogelijk in te stellen. Bij het scherpstellen op de hand voorkomt de gebruiker onscherpte doordat de AutoFocus in de war raakt door bewegende onderwerpen of passerende objecten in de achtergrond. Idem de automatische belichting (AE) door overdrijvende wolken of plotseling opduikende lichtbronnen. In met de hand instellen toont zich de meester!
Een geheel ander praktisch automatisch punt is dat objectieven de camerabody informeren over welke lens er op gemonteerd is. Een ingebouwde ROM-chip geeft informatie door over de brandpuntsafstand(en), diafragma, kleureigenschappen en aanwezige optische vervormingen (ton- of kussenvormig). De beeldprocessor in de camera kan hierop on the fly de benodigde correcties op toepassen. Bij de komst van nieuwe cameramodellen of software in de body kunt u deze objectief-ROMs online updaten.



Manuele objectieven kunnen ook nog een aantal andere belangrijke voordelen bieden. Wij noemen;
• Zij passen op meerdere camerabody’s al of niet met behulp van een adapter. Er is geen gedoe met compatibele automatische koppelingen;
• Er zitten minder bewegende delen in. Dat maakt nauwelijks geluid bij het instellen, kost geen stroom en slijt behoorlijk minder;
• De ontwerpen zijn aanmerkelijk goedkoper. Een toplens voor weinig geld behoort onder andere bij Samyang of Walimex zeker tot de mogelijkheden. Samyang biedt in de VDSLR-serie eveneens heel lichtsterke asferische UMC-modellen.



Het focusdilemma en Follow-Focus
Voor menig videofilmer een gruwel, objectieven die voorbij het scherpstelpunt oneindig draaien. Dat komt doorgaans door het gebruik van een elektronische in plaats van een mechanische aandrijving. Voorbij oneindig draaien levert onscherpte op. Zeker zichtbaar bij de volle lensopening en op grote beeldschermen. Tevens is er meestal sprake van een sleepkoppeling in plaats van een goed voelbare gedefinieerde aanslag. Bij de prime- en topklasse kloppen de getallen voor de afstand op de lenstubus meestal wel. En verder kunnen er kleine toleranties zijn om de invloed van de temperatuur op het materiaal te compenseren.
Bovendien is er sprake van een andere draaislag (draaihoek in graden) tussen foto- en specifieke video-objectieven. Ook hebben AF-objectieven vaak een kleinere (300 graden of minder) draaihoek dan handmatige lenzen. Bij een kleinere slag overbrugt de gebruiker een grote afstand per hoeveelheid gedraaide graden. Enkele millimeters draaien zijn daarbij al snel vele tientallen meters afstand!
Een bijkomend lastig probleem is het verloop van de scherpstelling bij het veranderen van de beelduitsnede met het zoomobjectief. Zeker als de camerabody niet continu accuraat scherpstelt.
Een geheel ander probleem betreft het aangrijpen van Follow-Focus-systemen op de instelringen van foto-objectieven. Als je de camera op een rig plaatst helpt een draaiknop voor Follow-Focus aan de zijkant bij het bedienen van de scherpstelring. De rubberen bekleding van de scherpstelring is bij het foto-objectief in de eerste plaats bedoeld om daar met de hand aan te draaien. Een Follow-Focus-systeem op een rig heeft echter een bepaalde grip nodig. Liefst een aparte tandradgrip of een extra gripbevestiging. Let verder op de draairichting, links of rechtsom, die per objectief en/of cameramerk kan verschillen.


EDITORS' CHOICE