REVIEWPluto Audio

Pluto Audio 12 A ‘The Black’ met Sonore AC aandrijving

Jan de Jeu | 08 maart 2015 | Pluto Audio

Sommige mensen gaan naar een audio show om nieuwe producten te zien en te horen. Om heel eerlijk te zijn; zelf ga ik voornamelijk voor de klankmatig beste demo’s met de mooiste, interessantste muziek. En wanneer ik dan terug kijk over de afgelopen jaren dan worden die demo’s steeds opnieuw gegeven door een handjevol mensen. Lange tijd behoorde tot dat uitgelezen groepje een man met een cowboy hoed, luisterend naar de naam Nico. Tijdens de eerste demo die ik van hem bijwoonde - en tijdens alle latere sessies die volgden - gebruikte hij een draaitafel waarvan ik dacht; die zou ik wel eens in mijn luisterruimte willen horen. Nu, vele jaren later, heeft het instapmodel van dat illustere Nederlandse merk Pluto Audio op mijn audio rack een tijdelijk plekje gevonden. Een draaitafel die in Nederland sinds kort standaard wordt geleverd met een bijzondere motor die ontworpen is door het eveneens Nederlandse Sonore AC.



Pluto Audio

Eddy Driessen, de eigenaar, ontwerper en bouwer van Pluto Audio draaitafels, heeft zijn bedrijf opgericht in 1974. In dat jaar produceerde hij zijn eerste draaitafelarm. Andere armen volgden en in 1987 zag de eerste draaitafel het licht, de 5A Prestige. Met de introductie van het instap model draaitafel, de 12 A in 1995, kwam er voor het eerst een Pluto draaitafel binnen het bereik van een grotere groep muziekliefhebbers. Momenteel heeft Pluto Audio de volgende draaitafels in het programma; allereerst de 10 A Reference en daarnaast de 12 A ‘The Black’ en de 12 A ‘The Carbon Cobra’. Het is de 12 A ‘The Black’ die tijdens deze testperiode een plek gevonden heeft op mijn audio rack. In essentie de 12 A, met dien verstande dat in de loop der jaren Eddy steeds verder is gegaan met het tweaken van zijn draaitafel en dat bij het huidige model de standaard motor vervangen is door een recent door Sonore AC nieuw ontworpen en geproduceerd model.



Sonore AC
De drijvende krachten achter dit Rotterdamse bedrijf, Cock van der Weiden en Arnold Blom, zijn al sinds hun jeugd met elkaar bevriend. Al dertig jaar houden zij zich bezig met het ontwikkelen en bouwen van luidsprekersystemen en audio apparatuur als versterkers en DAC’s. Cock is de man met een absoluut gehoor, terwijl Arnold de technische man is. Samen vormen zij een unieke combinatie als het gaat om het vertalen van luister impressies naar technische oplossingen en verbeteringen. Waarbij het doel van beiden steeds een zo natuurlijk mogelijke weergave is. Kenmerkend voor hun benadering is het ‘out of the box’ denken. Dit heeft enkele zeer fraaie producten opgeleverd zoals hun kabelprogramma, de Doxy phono voorversterker, de Mira voorversterker, de Straight passieve voorversterker en de Arcturus eindversterker. Momenteel wordt er hard gewerkt aan een geïntegreerde versterker waarvan mij alleen bekend is dat ook de Straight daar een plekje in krijgt. Recent is aan het programma de Taurus toegevoegd. Een motor die gecombineerd kan worden met iedere draaitafel en die zorgt voor een perfecte gelijkloop van het plateau waardoor iedere zweving in het geluid geëlimineerd wordt. Het is deze motor die standaard onderdeel vormt van de Pluto Audio 12 A.



Music2
Marco de Wilde houdt zich sinds de negentiger jaren van de vorige eeuw al bezig met import en distributie van audio producten. Geleidelijk is hij zich steeds meer gaan focussen op analoog, buizenversterkers en hoog rendement hoornluidsprekers. Hij is net als Eddy en Cock een groot analoog liefhebber en is de Nederlandse distributeur van zowel Pluto Audio als Sonore AC. Hij is degene die verantwoordelijk is voor het idee om de Pluto Audio 12 A draaitafel te combineren met de Taurus motor van Sonore AC.


EDITORS' CHOICE