REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - American Sniper


Redactie HiFi.nl | 06 maart 2015

Na Foxcatcher en Wild hebben we voor de derde keer op rij een bioscooptip waarvoor de hoofdrolspeler een Oscarnominatie in ontvangst mocht nemen. In American Sniper, geregisseerd door de alweer vierentachtig jaar oude Clint Eastwood, geeft Bradley Cooper gestalte aan legerlegende Chris Kyle. Filmpjekijken.com beloonde de film met 4,5 uit 5 sterren.

Kyle (Cooper) staat met ruim 150 "confirmed kills" bekend als de meeste dodelijke scherpschutter die het Amerikaanse leger ooit voortbracht. De film, gebaseerd op zijn eigen memoirs, laat zijn dienstijd in het Midden-Oosten zien; zijn collega's noemden hem "The Legend", terwijl zijn vijanden hem bestempelden als "The Devil". Maar de film focust zich ook op zijn familieleven waarbij Sienna Miller gestalte geeft aan zijn vrouw.

Volgens redacteur Daan Snouck Hurgronje voorkomt Eastwood dat de biopic verandert in een verheerlijkend portret van een fascistisch boegbeeld. "Hij realiseert zich dat je met dit beladen onderwerp nooit iedereen kan plezieren en houdt de focus strak op de essentie van het boek: een nauwe kijk op de oorlog door het vizier van iemand die er middenin zat. Eastwood voorkomt dat de film vervalt in sensationele heroiek of misplaatst melodrama."

Hoewel de film het onmiskenbare Eastwood-stempel heeft, tilt ook Cooper het materiaal volgens hem naar een hoger niveau. "Hij is een van die zeldzame A-listers die nog echt kan verdwijnen in een rol en ook hier weet hij weer compleet te overtuigen. Met een mix van fysieke toewijding en subtiel acteren weet hij zowel de trotse krijgersmentaliteit als de gestage mentale aftakeling van Chris Kyle subliem te verbeelden."

 

Lees de volledige recensie van American Sniper op Filmpjekijken.com. Ook nieuw in de bioscoop: Chappie van de Zuid-Afrikaanse regisseur Neill Blomkamp (District 9, Elysium) en het absurdistische A Pigeon Sat on a Branch Reflecting on Existence van de Zweedse regisseur Roy Andersson.

EDITORS' CHOICE