TIP

Tip! Luidsprekers gemakkelijk verschuiven

Redactie HiFi.nl | 23 oktober 2008

Drie zeer belangrijke factoren bij het optimaliseren van een audio systeem zijn: luidsprekerplaatsing, luidsprekerplaatsing en luidsprekerplaatsing. Dat mag algemeen bekend zijn, maar wanneer de luisterruimte van dik tapijt is voorzien en de luidsprekers het gewicht van hun baasje benaderen (of overtreffen) dan zal het minder gemakkelijk zijn om kleine aanpassingen te maken in de opstelling.

Overigens geldt hetzelfde voor parketvloeren waar de luidsprekers ongestraft met hun spikes in het hout mogen prikken; vier gaatjes gaan nog, maar vierhonderd stuks geven de indruk van een insectenplaag. Voor parket/laminaat audiofielen zijn er onderleggers verkrijgbaar (zoals de Linn Skeets) die elk een spike ondersteunen of men kan de spikes in hun geheel vervangen door Soundcare Superspikes. Dergelijke hoogwaardige spike-vervangers helpen zelfs bij het verbeteren van de weergavekwaliteit. Voor tapijtluisteraars, met name de hoogpoligen, bieden onderlegschijven geen uitkomst voor wat betreft verschuifbaarheid. Een eenvoudige en betaalbare oplossing kan men vinden bij warenhuizen, bouwmarkten en interieurwinkels (zoals Ikea) in de vorm van snijplanken.

De zeer dikke, hoekige Ikea snijblokken zijn heel fijn onder eindversterkers en dergelijke maar niet geschikt voor deze toepassing. Waar wij op doelen zijn de snijplanken met afgeronde randen (die zijn zowel in hout als kunststof verkrijgbaar). Een snijplank van circa 30 bij 40 centimeter zal groot genoeg zijn voor de spike-afstand van de meeste stands en vloerstaanders en de ronde randen vergemakkelijken het verschuiven over het tapijt. Bij zware luidsprekers kan men het beste met twee personen werken maar let bovenal op de stabiliteit van het geheel. Met behulp van zo`n schuifplank zal men met groter gemak en meer precisie de optimale positie voor de luidsprekers kunnen vinden. Wanneer die opstelling is gevonden kan men de positie opmeten en kunnen de planken weer worden weggenomen. Happy Positioning!


EDITORS' CHOICE