NIEUWS

Smartphones voor video en foto


Ulco Schuurmans | 22 maart 2015

De betere slimme telefoon in de binnenzak of handtas biedt vaak verrassende mogelijkheden voor video en foto onderweg. Er zijn zelfs opnamen tot (semi-)professioneel niveau mogelijk. Ook het geregistreerde geluid is vaak lang niet slecht. Het goed opnemen met een smartphone vraagt echter wel enige kennis en het aanvullen met de juiste accessoires.De smartphone is een camera voor zowel het schieten van videoclips als fotografie die je eigenlijk altijd bij je hebt. Zowel de beeldchip en het vaste objectiefje (hier en daar zelfs ook een echte zoom) worden steeds beter tot vele tientallen megapixels aan oplossendvermogen. De formule voor geslaagde video- en foto-opnamen met de smartphone hangt van een vijftal factoren af. Het objectief en de beeldsensor zijn zojuist al genoemd. De volgende stap vormt de beeldverwerkende elektronica die eveneens de afgelopen jaren gestegen is tot het niveau van een hoogwaardige compact en de middenklasse spiegelreflex.
Apps voor video en foto zijn van essentieel belang voor de bediening, bewerking en opslag van de beelden. Kijk goed welke foto/video-app bij jouw hobbytak past. De prestaties van de smartphone zijn verder nog aanmerkelijk te verbeteren door het toestel met de juiste accessoires aan te kleden.Vanuit de hand
In de meeste gevallen schiet de video/fotograaf met de camcorder uit de hand. Dankzij de relatief goede interne beeldstabilisatoren zijn er steeds minder problemen met bewogen beelden. Niettemin verdient een goede handgreep, rig of zelfs een klein statiefje de voorkeur bij kritische beelden. Er is een ruim aanbod in camerasteunen voor de smartphone. Makkelijk zijn frames waar je meerdere accessoires zoals microfoons, lampjes en handgrepen aan kunt bevestigen.Een beperking bij de smartphone vormen de relatief kleine bedieningsknopjes en de niet al te handige toetsen op het touchscreen. Zoomen met een schuifje op het scherm is niet echt comfortabel. Let er altijd op dat je smartphone stil, recht en de vingers niet voor de lens houdt.

EDITORS' CHOICE