NIEUWS

GoPro Hero 3+ Black Edition


Ulco Schuurmans | 02 april 2015

De zogenaamde action of sportcamera is bekend van YouTube-filmpjes over parachutespringen, duiken, windsurfen, snowboarden en spectaculaire autocrashes. Letterlijk spetterende actie in zowel video als foto gemaakt met relatief kleine cameraatjes voorzien van een extreme groothoeklens. Ook zijn deze actioncameraatjes behoorlijk tough en bij de dure modellen zoals de hier besproken GoPro Hero 3+ Black Edition met 2-4K resolutie allerminst speelgoed.Een actiecamera is in de praktijk een combinatie van een tough body en handsfree spetterende actie-opnamen met een flinke groothoek schieten. Dat kan zowel met video als foto (ook burst) en combinaties daarvan. Onder tough (ook wel rugged genoemd) wordt verstaan dat de camera’s bestand zijn tegen water (zowel spatwater als duiken), stof, schokken, stoten en vallen. Deze bescherming ontlenen de actioncamera’s uit een speciale behuizing, interne constructie en vrijwel geen bewegende delen. Aan de behuizing hangt de gebruiker allerlei klem, band/strap-systemen en robuuste plakhouders vast. Daarmee zijn de actiecamera’s op auto’s, surfplanken, beschermhelmen, hoofden, fietssturen, masten etc. te bevestigen.
Het handsfree komt neer op een vrijwel geheel automatische bediening. Start en Go. Bij de geavanceerdere modellen kunt u echter wel vooraf veel instellen op de camera zelf, met een draadloze afstandsbediening en WiFi smartphone of tablet. Door het gebruik van een extreme groothoek komt vrijwel alles voor de camera in beeld. De meeste shots maakt de gebruiker van dichtbij.Black Edition + voor gevorderden
Bij de modellen voor gevorderden zoals de GoPro Hero 3+ Black Edition kunt u de beeldhoek, resolutie en het aantal beelden per seconde instellen. De nieuwste Black Edtion + versie is nog  weer 20% lichter, de WiFi vier maal sneller geworden (er is nu minder vertraging bij de beeldoverdracht), de prestaties bij matig licht zijn weer wat verder verbeterd en de accu gaat 30% langer mee. Bij de lens gaat het om minder vervorming, geringere artefacten en een iets scherpere nog grotere supergroothoeklens. Ook het geluid gaat er licht op vooruit. Betere spraak, minder ruis- en windgevoelig. Verder dezelfde specificaties als bij de befaamde eerdere Black-versie.
Behalve voor sport & actie-opnamen is dit type camera uitgerust met een hoofdband  tevens geschikt voor rondlopende gidsen (commentatoren), optredende artiesten, het publiek in de evenementenzaal dat volop meedoet en reporters op lastige locaties. Weer een andere mogelijkheid vormt het koppelen aan een drone voor magnifieke luchtshots.Serieuze camcorder
Vaak wordt een actiecamera als een soort geintje of speelgoed gezien. Daar komt toch geen goede videokwaliteit uit? Dat is voor de goedkopere modellen wellicht waar, echter zeker niet voor een stukje hoogstaande techniek zoals de GoPro Hero 3+ Black Edition. Kenmerkend voor deze actiecamera zijn:
- De relatief hoge resolutie. Video in Full HD (2K), 2,7 K en zelf 4K. Foto’s op 12,7 Mps;
- Een relatief goede groothoeklens met asferische glaselementen voor dit type camera;
- Redelijk tot goede prestaties bij zwak licht en de witbalans;
- Mogelijkheid tot zowel highspeed als slow motion.
De breder range accessoires maakt de GoPro Hero 3 de ideale actiepartner voor een groot aantal actiesituaties: in een rackcombinatie met twee GoPro Hero 3-camera’s kunt u ook in 3D opnemen.Het systeem
Het concept van het GoPro-systeem is een hoogwaardige zeer lichte grotendeels automatische minicamera waaromheen een skeletbehuizing past. U kunt de camera met en zonder tough behuizing gebruiken. Bij minder kwetsbare situaties of andere beschermende toepassingen (bijvoorbeeld in een blok traagschuim op een drone) is de skeletbehuizing niet nodig.
Het camerahuis (skeleton body) vormt de toegang tot tal van bevestigingsmethoden (mounts) en hoofd of helmbanden. Onder andere gebogen en vlakke mounts, sidemounts, zuignappen, tethers, surboard mounts, een borstharnas, statiefmount en handle/rolbars voor (buisframes en helmbevestigingen). Het valt bijna zo gek niet te bedenken en een GoPro Hero actiecamera valt er wel op te bevestigen.
Het gaat bij de GoPro Hero-familie om waterdichte (tot 60 meter) shockproof, stofdichte en hoge-resolutie tough-camera’s bij uitstek. Geschikt voor video, foto, burst (3-30 fps) en interval op naast Full HD (2K, i of P) ook in 1440p (4:3) 2,7 Kp en 4 Kp en zelfs 3D. Highspeed is in beperkte mate mogelijk tot 100, 120 en 240 fps afhankelijk van het gekozen videoformaat. Foto’s, die u ook tijdens continu doorfilmen, kunt schieten, halen 12,7 Mps. Het geheel wordt gecomplementeerd door een stortvloed aan accessoires en de CineForm Studio Software voor Post Production van het (RAW) Protune-formaat.

EDITORS' CHOICE