NIEUWSNAD

NAD introduceert CI-980 en CI-940 meerkanaals eindversterkers

Redactie HiFi.nl | 31 maart 2015 | NAD

NAD introduceert met de CI-980 en CI-940 twee nieuwe meerkanaals eindversterkers, specifiek ontworpen voor professionele Custom Installation toepassingen en audio-distributie systemen.

De achtkanaals CI-980 maakt gebruik van moderne en uiterst efficiënte schakelende (klasse-D) versterkertechnieken, terwijl de vierkanaals CI-940 gebruikt maakt van NAD’s bewezen analoge klasse-A/B versterkertechniek. 



Betrouwbaarheid
NAD heeft een lange historie in de Custom Installation markt, waar bedrijfszekerheid uiterst belangrijk is. Bij de nieuwe NAD CI-980 en NAD CI-940 meerkanaals eindversterkers is dan ook veel aandacht besteed aan de betrouwbaarheid. De CI-eindversterkers hebben speciaal ontworpen beveiligingscircuits en er is goed nagedacht over de koeling. Beide versterkers zijn voorzien van uiterst stille ventilatoren die warme lucht via de voorzijde van het apparaat afvoeren, ook al genereert de klasse-D techniek in de CI-980 van nature al weinig warmte.

Connectoren
De CI-980 en CI-940 maken gebruik van zogeheten ‘Phoenix’ connectoren voor het aansluiten van de luidsprekers. Dit zijn industriële aansluitblokken waar rechtstreeks blanke draad tot 2,5mm² in gestoken kan worden; handig bij Custom Installation toepassingen. NAD heeft zich bij de keuze voor deze connectoren vooral gebaseerd op feedback van installateurs uit de VS. Beide versterkers zijn daarnaast voorzien van 12V-trigger aansluitingen en zijn geschikt voor 19” montage.

CI-980
De CI-980 is de ideale eindversterker voor Custom Installation toepassingen; ondanks zijn lage gewicht van slechts 6 kilo is de 19” behuizing uiterst robuust. Deze 8 x 50 watt klasse-D eindversterker (8 ohm) is uitermate stabiel en efficiënt waardoor hij niet alleen alle mogelijke luidsprekers aan kan sturen, maar daarbij ook nog eens zeer koel blijft. De ventilatoren zorgen bovendien voor een geforceerde koeling, wat de betrouwbaarheid van de eindversterker in Custom Installation toepassing enorm vergroot. De CI-980 is ontworpen om 4 aparte zones aan te sturen, maar kan eventueel in ‘bridge’ modus 120 watt (8 ohm) per kanaal leveren.

NAD CI-980
De NAD CI-980 heeft één regelbare input per zone, maar naast deze ‘lokale’ ingangen is er ook een regelbare ‘globale’ ingang beschikbaar waarmee alle kanalen van dezelfde bron gebruik kunnen maken. Ideaal voor situaties waarin in verschillende ruimtes dezelfde muziek te horen moet zijn. 

CI-940
In situaties waar de best mogelijke (hifi) geluidskwaliteit een overweging is komt de vierkanaals CI-940 het best tot zijn recht. Deze op de NAD C245BEE gebaseerde eindversterker is een klasse-AB ontwerp met 35 watt per kanaal (8 ohm). Net als bij de NAD CI-980 kunnen ook hier twee kanalen in ‘bridge’ modus samengevoegd worden tot één kanaal. De CI-940 maakt gebruik van meerdere discreet opgebouwde transistoren, waardoor hij razendsnel veel stroom kan leveren om pieken in de muziek op te vangen. Hierdoor heeft de CI-940 altijd een ijzeren grip op de laagweergave. 

Prijs en leverbaarheid:
De NAD CI-940 en CI-980 zijn vanaf april 2015 leverbaar via de officiële NAD dealer. 
Adviesprijs voor de NAD CI-980 bedraagt €1399,- en voor de CI-940 €899,-. 

 

MERK

EDITORS' CHOICE