REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Avengers: Age of Ultron


Redactie HiFi.nl | 26 april 2015

De eerste Avengers-film was de ultieme comicbook crossover en leverde wereldwijd ruim anderhalf miljard dollar op. Durf je je als filmmaker dan nog aan een vervolg te wagen? Joss Whedon in ieder geval wel. Avengers: Age of Ultron draait nu in de Nederlandse bioscopen en Filmpjekijken.com beloonde film met 3,5 van de 5 sterren.

In de sequel bouwt Tony Stark (Robert Downey Jr.) een intelligente robot Ultron (gespeeld door James Spader - momenteel weer op de Nederlandse televisie te zien in het tweede seizoen van The Blacklist) die de aarde moet beschermen tegen bedreigingen. Klein probleempje: de robot begint de mensheid zelf te zien als het grootste gevaar voor onze planeet en besluit dat totale eliminatie de oplossing is. En dus moeten alle superhelden uit de Marvel-stal zich weer verzamelen om erger te voorkomen.

Volgens redactrice Ellen van den Braak is er in Age of Ultron aan actie geen gebrek, maar is de film als geheel net wat overdadiger dan zijn voorganger. "Het is alsof Joss Whedon zijn eigen succesmethode erg stelselmatig op zijn eigen film heeft toegepast, en daarmee maakt hij er een soort persiflage van. De actie is intens, tot soms wel Micheal Bay proporties, de emotionele scènes worden tot het uiterste benut en de humor ligt er nog dikker bovenop dan in welke voorgaande Marvel-film dan ook."

Maar desondanks is de Age of Ultron volgens Van den Braak nog altijd uiterst vermakelijk. "De dialogen zijn snel en grappig, de actie is meeslepend en de diepgang die Whedon in deze film aan de personages wil meegeven bewonderenswaardig. Eindelijk krijgt ook Hawkeye zijn zwaar verdiende podium, en krijgen we meer te weten over Black Widow, die al ontiegelijk lang meedoet in de Marvel-films maar nog nooit uitgediept werd. En de slechterik Ultron wordt briljant neergezet door Spader."

 

Avengers: Age of Ultron draait nu in de Nederlandse bioscopen. De volledige recensie kun je hier teruglezen. Ook nieuw in de bios: Kidnep (een familiefilm waarmee Diederik Ebbinge zijn regiedebuut Matterhorn mee opvolgt), It Follows (de low budget horrorfilm die vorig jaar veel positieve kritieken vergaarde in Cannes), Jimi: All Is By My Side (met Andre 3000 als muzieklegende Jimi Hendrix) en Hungry Hearts (over een jong stel dat na de geboorte van hun eerste kind uit elkaar groeit).

EDITORS' CHOICE