REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - The Dark Horse


Redactie HiFi.nl | 08 mei 2015

Onze bioscooptip van deze week is afkomstig uit Nieuw-Zeeland. The Dark Horse gaat over schaken en volgt de blauwdruk van een sportfilm, maar is dan toch weer net afwijkend genoeg om speciaal te worden. Filmpjekijken.com beloonde de dramafilm met vier uit vijf sterren.

In het waargebeurde verhaal volgen we de belevenissen van Genesis Potini (Cliff Curtis), een briljante schaker met een bipolaire stoornis. Met tegenzin trekt hij in bij het chaotische huishouden van zijn broer en diens tienerzoon. Dan komt Gen op het spoor van de Eastern Knights; een lokale schaakclub voor kinderen die uit een achtergesteld milieu komen. Hij ziet het hebben van een doel als de essentie van zijn leven en besluit de jongeren te coachen om ze naar het schaakkampioenschap in Auckland te leiden.

Gen wordt gespeeld door Cliff Curtis, een acteur uit Nieuw Zeeland die al jarenlang als kameleon verdwijnt in talloze compleet uiteenlopende bijrollen. Redactrice Elise van Dam schrijft over zijn personage: "Gen kan elke schaakzet doorzien, maar wordt geplaagd wordt door stemmen en hallucinaties. Wat zijn worsteling van nog aangrijpender maakt is de zachtaardigheid waarmee Cliff Curtis hem speelt. En toch wordt The Dark Horse nooit een portret van een ziekte of zelfs van een zieke."

Volgens van Dam wordt de kern van The Dark Horse dan ook gevormd door de universele hoop die ons doet doorgaan. "Die hoop wordt in deze film met een onontkoombare fermheid omarmd. Geholpen door het machtige acteerwerk van Curtis en de slimme regie van James Napier (let bijvoorbeeld op hoe de bewegingen van de camera Gen’s mentale staat spiegelen) is The Dark Horse een film die weliswaar gaat over de ultieme denksport, maar waar toch vooral een enorme emotionele kracht vanuit gaat."

 

De volledige recensie van The Dark Horse kun je hier teruglezen. Ook nieuw in de bioscoop: Big Game (president Samuel L. Jackson stort met Air Force One neer in Finland), Child 44 (Tom Hardy en Gary Oldman als Russen op zoek naar een kindermoordenaar) en Far From The Madding Crow (liefdesdrama met opnieuw een fraaie acteerprestatie van onze zuiderbuur Matthias Schoenaerts).

EDITORS' CHOICE