ARTIKEL

Waar kun je terecht voor content van goede kwaliteit?


Gastauteur | 23 mei 2015

Voor de gelukkigen onder ons die alles in huis hebben om video en audio van een zo hoog mogelijke kwaliteit te consumeren is er vaak eigenlijk maar één vraagstuk: waar haal je goede content vandaan? In het verleden waren we vooral aangewezen de aanschaf van cd’s, dvd’s en blurays, maar tegenwoordig zijn er met streamingdiensten goedkopere en eenvoudigere alternatieven.

Audio
Diensten voor het streamen van muziek zijn de afgelopen jaren als paddenstoelen uit de grond geschoten en er is een overvloed aan keuze. Toch is het verschil tussen de verschillende diensten, als we de kwaliteit als belangrijkste differentiatiepunt nemen, in de meeste gevallen maar klein en dan kan het aanbod in grofweg 2 categorieën worden verdeeld. De eerste categorie zijn de streamingdiensten die gecomprimeerde muziek doorgeven. Hieronder vallen onder andere Spotify, Napster, Deezer en Google Play Music. De prijzen van deze diensten liggen gemiddeld zo rond de 10 euro per maand en daarvoor krijg je onbeperkt toegang tot een enorme bibliotheek met miljoenen nummers.

Doordat de muziek gecomprimeerd is, bevat deze echter wat minder details. Niet de beste optie dus voor mensen met een goede versterker en goede speakers. Er is daarom ook een tweede categorie streamingdiensten ontstaan die muziek ongecomprimeerd en in echte cd-kwaliteit (FLAC) doorgeeft. Deze categorie bestaat op dit moment uit de diensten Qobuz en Tidal HiFi. De kosten van deze diensten liggen met ongeveer 20 euro per maand wel wat hoger, maar deze extra kosten zijn voor de meeste mensen die al flink hebben geïnvesteerd in een goede versterker en speakers waarschijnlijk wel te verantwoorden.

DienstMax. kwaliteit(bitrate)Aantal tracksPrijs(p. maand)
 Napster 192 kbps
 30 miljoen
 9,99 euro
 Spotify 320 kbps
 20 miljoen
 9,95 euro
 Deezer 320 kbps
 35 miljoen
 9,99 euro
 Google Play Music
 320 kbps
 18 miljoen
 9,99 euro
 Qobuz 1411 kbps
 30 miljoen
 19,99 euro
 Tifal HiFi
 1411 kbps
 25 miljoen
 19,99 euro

Video
De ontwikkelingen op het gebied van videostreaming gaan wat minder snel en er is op deze markt aanzienlijk minder te kiezen. Wie, net als voor muziek, een abonnement wil op een dienst waarmee onbeperkt naar films en series kan worden gekeken heeft in Nederland eigenlijk maar twee keuzes: Netflix of Videoland Unlimited.

Met Netflix heb je in Nederland toegang tot bijna 2.000 films en series. Een groot deel daarvan kan in hd-resolutie worden bekeken en een klein deel van de collectie is bovendien al in ultra hd beschikbaar. De situatie wat betreft geluid is vergelijkbaar, de meeste films en series zijn voorzien van een dolby pro-logic surround mix, terwijl een klein deel beschikbaar is met dolby digital 5.1. In de toekomst zal het aantal titels in ultra hd met dolby digital 5.1 steeds groter worden, dus met het oog op de toekomst staat Netflix er goed voor.

Videoland Unlimited is de Nederlandse concurrent van Netflix. Videoland heeft echter met enkele honderden films en series een aanzienlijk kleiner assortiment, hoewel de dienst wel meer Nederlandse films en series aanbiedt. Wat echter frustrerend is bij het gebruik van Videoland Unlimited is dat niet alle titels die Videoland On Demand in de catalogus heeft onder Videoland Unlimited vallen en soms moet er daardoor om bepaalde content te bekijken extra worden bijbetaald.

Ook wat betreft de geboden kwaliteit loopt Videoland Unlimited nog wat achter. Er zijn een heel aantal titels die niet in hd te bekijken zijn, er is nog geen ondersteuning voor dolby digital 5.1 en de enige serie die in ultra hd te bekijken is, is de nieuwe serie Zwarte Tulp. Naar verwachting zal ook Videoland Unlimited steeds meer hd-, ultra hd-titels met dolby digital 5.1 toevoegen aan het assortiment, maar het zal wel een inhaalslag moeten maken om Netflix bij te benen.

DienstAantal films en seriesPrijs (p. maand)
NetflixDuizenden8,99 euro
Videoland UnlimitedHonderden10 euro

Streamen of televisie on demand?
Hoewel streamen van content on demand duidelijk de toekomst is voor vele huishoudens in Nederland proberen aanbieders van tv-abonnementen hier tegen op te boksen. Gevolg hiervan is dat er een duidelijke verschuiving zichtbaar is in de aanbieders van televisie. Zo poogt nieuwkomer Vodafone met de Vodafone Thuis service een flexibel alternatief waarin het abonnement maandelijks gecustomized kan worden naar eigen wens.

Dankzij dit soort initiatieven wordt het steeds eenvoudiger om een of enkele maanden een abonnement af te sluiten op betaalzenders als HBO en Film1 en deze zenders bieden, in tegenstelling tot de reguliere publieke en commerciële zenders, wel goede films en series die zonder reclameonderbrekingen worden uitgezonden. Alles wordt bovendien in hd en met dolby digital 5.1 uitgezonden, zodat het met de kwaliteit wel snor zit. Als bonus krijg je bij sommige providers bovendien toegang tot de on demand-diensten van de zenders, zodat je altijd en op elk moment kunt kijken wat jij wilt.

De kosten van een abonnement op HBO of Film1 liggen met 15 euro per maand iets hoger dan de kosten van de eerder genoemde videostreamingdiensten. Deze hogere prijs valt te verklaren door het feit dat klanten in de meeste gevallen zowel extra tv-zenders als toegang tot de on demand-dienst van de zenders krijgen. Het afnemen van alleen de tv-zenders of de streamingdienst is niet mogelijk en wie een abonnement op HBO of Film1 wil afsluiten moet daarvoor een tv-abonnement hebben afgesloten.

DienstAantal films en seriesPrijs (p. maand)
Film1
Honderden15 euro
HBOHonderden15 euro

EDITORS' CHOICE