REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Project T


Redactie HiFi.nl | 23 mei 2015

Na onder meer Pirates of the Caribbean zocht Disney opnieuw haar pretparken af op zoek naar inspiratie voor een speelfilm. Project T (ook bekend als Tomorrowland) is zelfs gebaseerd op een complete pretpark zone in Disney World. Filmpjekijken.com gaf de film 4 van de 5 sterren.

Project T is de tweede live-action film van Pixar-legende Brad Bird (The Incredibles) die een paar jaar terug zijn speelfilmdebuut maakte met de vierde Mission: Impossible. Hij kreeg ditmaal hulp van scenarist Damon Lindelof (Lost, Prometheus). In de film krijgt de oude en cynische wetenschapper Frank (George Clooney) bezoek van de jonge en nog eindeloos nieuwsgierige tiener Casey (Britt Robertson). Casey heeft een toegangsweg ontdekt tot een plek die bestaat tussen tijd en ruimte in: Tomorrowland.

Hoofdredacteur Jochem Geerdink omschrijft de film als een ode aan de dromer. "Waar de wereld door hedendaagse technologie zoals het internet een stuk kleiner is geworden en daarmee oorlogen, rampen en andere ellende het nieuws domineren, is ook het optimisme verdwenen. Althans, in de ogen van Bird en Lindelof. De wereld is pessimistischer dan pakweg vijftig jaar geleden, toen nog overwegend positief over de (nabije) toekomst werd nagedacht. Door de positieve boodschap werkt de film inspirerend."

Volgens Geerdink is het duidelijk waar Bird zijn inspiratie vandaan haalde. "Project T is overduidelijk gemaakt door nostalgisten. Meer dan eens doet de film denken aan avonturenfilms uit de jaren tachtig, zoals The Goonies en Back to the Future. Films uit de tijd waarin de makers opgroeiden. Veel (sarcastische) humor in een spannend avontuur dat zowel jongeren als ouderen zal kunnen boeien. Een betere wereld begint nog altijd bij jezelf, maar soms heb je even een zetje in de juiste richting nodig."

 

De volledige recensie van Project T kun je hier teruglezen. Andere nieuwe films in de bios zijn onder meer De Surprise (de eerste film van Mike van Diem sinds Oscarwinnaar Karakter uit 1997), De Masters (met o.a. Mimoun Oaissa en Ruben van de Meer als wanhopige hip-hoppers) en de Iraanse vampierwestern (!) A Girl Walks Home Alone at Night.

EDITORS' CHOICE