REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Citizenfour


Redactie HiFi.nl | 31 mei 2015

Terwijl Oliver Stone (Platoon) momenteel werkt aan een heuse speelfilm over Edward Snowden, draait momenteel in Nederland een documentaire over de klokkenluider in de filmzalen. Filmpjekijken.com beloonde onze filmtip van deze week met vier van de vijf sterren.

In januari 2013 kreeg documentairemaakster Laura Poitras mysterieuze e-mails van iemand die zich CITIZENFOUR noemde en vertelde dat hij informatie had over het spionageprogramma van de overheid van Verenigde Staten. CITIZENFOUR bleek Edward Snowden te zijn en hij bleek in de periode daarna één van de belangrijkste klokkenluiders uit de geschiedenis.

Volgens redacteur Bart de Bruijn begint de film wat rommelig. "Fragmenten uit rechtszaken, hoorzittingen en informatieavonden over privacy volgen elkaar op. Helaas kot een heleboel van die informatie in beeld als witte tekst op een zwarte achtergrond. Mede daardoor zijn de eerste paar minuten veel te compact en krijg je veel te veel informatie te verwerken."

Wanneer de journalisten Snowden in Hong Kong ondervragen wordt de film echter interessanter. "Het is fascinerend om te zien hoe Snowden verandert na het naar buiten brengen van de informatie. Van iemand die ontspannen gesprekken en alles vertelt wat de journalisten willen weten, naar een schichtige, licht paranoïde en nogal zenuwachtige man op de vlucht."

 

De volledige recensie van Citizenfour kun je hier teruglezen.

EDITORS' CHOICE