TIP

Draadbrugjes maken

Redactie HiFi.nl | 23 augustus 2007

Draadbrugjes tussen bi-wire aansluitingen

De meeste moderne weergevers worden geleverd met zogeheten Bi-Wire aansluitingen (aparte + en - terminals voor de hoogfrequent en laagfrequent units, herkenbaar aan de 4 aansluitterminals voor de luidsprekerkabel op de achterzijde van de luidspreker) en in sommige gevallen zelfs met Tri-Wire aansluitingen (bij drie-weg systemen).

De fabrikant levert dergelijke weergevers meestal met brug-links die de verschillende aansluitingen per fase (+ of – dus) doorverbinden zodat deze met enkelvoudige luidsprekerkabel kan worden aangesloten. Die links zijn vrijwel altijd van geperst en daarna verguld metaal en dergelijke `blikjes` (soms zijn het staafjes) vormen bepaald geen optimale signaalverbinding. Bij Single-Wiring kan men het beste draadbrugjes maken van het type kabel dat reeds de versterker met de weergevers verbindt. Bij multi-aderige kabels (zoals XLO of AudioQuest) kunnen de binnenaders apart worden gebruikt en getwist. Bij meer eenvoudig geconstrueerde luidsprekerkabel als bijvoorbeeld Supra of de Linn K20 is het vrij simpel; een stuk van afdoende lengte splitsen en de uiteinden strippen (gebruik daarvoor een goede striptang of maak lichte inkepingen in de kunststof en buig de mantel verder door, totdat het kunststof splijt tot op de aders).

Enkele fabrikanten (zoals KEF) leveren tegenwoordig zelf draadbrugjes bij hun weergevers maar gezien de meeste luidsprekers nog met huiveringwekkend slechte `links` worden geleverd is dit een goede en simpele manier om meer uit de weergevers te halen. Overigens is het aan te bevelen om de aders af te werken met vorkjes, zodat de brugjes een beter contact en een langere levensduur zullen hebben. Happy Bridgeing!


EDITORS' CHOICE