TIP

Blu Tack


Redactie HiFi.nl | 30 augustus 2007

Mini-monitoren op stands met Blu Tack

Blu Tack is een even legendarisch als moeilijk verkrijgbaar product wat door de fabrikant wordt aanbevolen als fixeer-gum om dingen (tijdelijk) op te hangen of vast te zetten (denk aan posters).

Het werd in 1971 door de Engelse kleefstoffabrikant Bostik op de markt gezet met als hoofddoel: reinigingsmiddel voor typmachines. Britse leraren gingen Blu Tack al gauw in de leslokalen gebruiken en ook in de audiowereld had men in de jaren `80 van de vorige eeuw een goede toepassing voor het blauwe kleefgum gevonden, namelijk om de toen in populariteit groeiende `mini-monitor` weergevers op de topplaat van een stand te fixeren.

Topspikes bestonden al maar veel audiofielen waren daar -terecht- weinig enthousiast over: putten in het mooie fineer en bij lichte druk op één van de kasthoeken een nog diepere put én een noodzakelijke herinstelling van de vier spikes.

Blu Tack is (in tegenstelling tot het zeer krachtige Black Tack) geheel veilig voor fineer en kan worden hergebruikt. Daarnaast heeft het een licht dempende maar niet verende werking (het grote nadeel van veel rubber dempers) zodat de weergever stevig en stabiel staat. Twee bijkomende voordelen van Blu Tack zijn: niet geheel vlakke topplaten gooien geen roet meer in het auditieve eten en minimale positieveranderingen (zowel op het horizontale als het verticale vlak) kunnen gemakkelijk worden gemaakt. Voor een stabiele en later weer goed los te krijgen bevestiging zijn enkel vier `balletjes` Blu Tack nodig (met een diameter van tussen de 5 mm en 1 centimeter, afhankelijk van het gewicht van de weergever).

Blu Tack is vrij lastig verkrijgbaar maar High Fidelity Discs gaat proberen om dit product op voorraad te nemen, zodat het via de website kan worden besteld. Happy Tacking!

EDITORS' CHOICE