REVIEWNaim Audio

Recensie: Naim NAC-N 272 voorversterker-netwerkspeler

Werner Ero | 05 juni 2015 | Naim Audio

SAMENVATTING

De Naim NAC-N 272 is een heel mooi en gedegen gebouwd apparaat, wat duidelijk het meest recente elan van dit Engelse merk met trots uitdraagt. Mede door de mooi instelbare volumeregelaar en de zeer zorgvuldige opbouw met topkwaliteit componenten, zijn in de verte inderdaad bepaalde eigenschappen van de Naim Statement versterker hoorbaar. Vergeet daarbij echter niet dat de NAC-N 272 natuurlijk maar enkel een voorversterker-netwerkspeler is, terwijl het bij de Statement een perfect op elkaar afgestemde voor- en eindversterker combinatie betreft. Dit gegeven blijkt in de praktijk door de aanwezige klankmatige verschillen binnen het Naim NAP eindversterkerprogramma tot verrassend verschillende interpretaties te kunnen leiden. Maar naast een kwestie van persoonlijke smaak wil een goede dealer u deze verschillen uiteraard met veel plezier laten horen en is in dit geval daarom een onmisbaar schakel. Wanneer deze horde eenmaal is genomen, heeft u aan deze voorversterker-netwerkspeler een heel compleet en universeel inzetbaar apparaat. Een apparaat wat bovendien gehoormatig bij de betere producten in zijn prijsklasse behoort en heel knap een brug weet te slaan tussen de typische Naim weergave en de rest van de wereld.

Terwijl in de autobranche nieuwe crossover modellen een steeds belangrijker plaats binnen het gamma innemen, zie je deze variatiemogelijkheden tegenwoordig ook steeds meer bij audioproducten verschijnen. Ook de hier besproken nieuwe Naim NAC-N 272 voorversterker-netwerkspeler creëert zo’n nieuwe categorie en geeft samen met zijn kleine broer NAC-N 172 XS, een geheel nieuwe invulling aan het thema totaalintegratie.


Toch was dit voor mij niet de hoofdreden om juist en heel bewust voor dit apparaat te kiezen. Want buiten de extra functionaliteit, is deze 272 ook het eerste Naim product waarin techniek wordt gebruikt die rechtsreeks van de indrukwekkend goede Statement referentieversterker is afgeleid. Wanneer u daarbij beseft dat juist deze Statement tot de beste versterkerontwerpen behoort die ik tot op heden heb beluisterd, begrijpt u ook meteen mijn hooggespannen verwachtingen.

Onderscheidend gewijs
Naim producten bezitten al sinds jaar en dag een heel eigen en onderscheidende vormgeving. De basiskleur is daarbij iedere kleur zolang het maar zwart is, terwijl de displays en overige lichtindicaties op de Statement en Mu-so na, altijd ‘Naim groen’ zijn. Andere herkenbare aspecten zijn de zeer solide bouwwijze met dikke metalen panelen en bij de duurdere modellen naast zwevend/verend opgehangen printplaten en connectoren, zelfs een kap uit één geheel. Naim is al sinds de oprichting een groot voorstander van voedingsupgrades. Voordeel hiervan is dat de koper bij aankoop niet meteen ‘vast’ zit aan een bepaalde eindkwaliteit, maar bij gebruik van hetzelfde product later klankmatig nog verder door kan groeien. Een ander voordeel is dat de prijs van de ‘standaard’ producten hierdoor lager uit kan vallen en dat de eigenaar helemaal zelf kan bepalen hoever hij of zij uiteindelijk wil gaan.

Nadeel is dat je vooraf al weet dat er meer uit hetzelfde apparaat is te halen en dat het voor gevoelige mensen zelfs bij een ‘instap’ voeding nog steeds kan blijven knagen. Want wat zal zo’n duurdere voeding dan wel niet voor je systeem kunnen kan doen? Andere aandachtspunten zijn dat door al die losse voedingen de omvang en het totaalbedrag van je set flink uit kan gaan dijen en dat al die extra kabels nu niet bepaald een fraai gezicht vormen. Typische Naim aspecten en eigenaardigheden zijn de zeer betrouwbare werking met een doorgaans lange levensduur (Naim producten zijn gemaakt om altijd aan te blijven staan) en het op de achterzijde van de versterkers door Naim steevast verwisselen van het linker en rechterkanaal (hier goed de lay-out lezen dus!).

NAC N-272
Net als zijn voorouders is ook de nieuwe NAC-N 272 meteen als een echte Naim uit de ‘voorname’ klasse te herkennen. Ik bedoel hiermee dat het linker en rechterdeel van het front bij deze modellen altijd van geborsteld metaal is vervaardigd, terwijl de 5mm dikke kap en het frontmiddendeel, net als bij de overige minder exclusieve modellen is gepoedercoat. Met afmetingen van 43,2 cm breed, 8,7 cm hoog en 31,4 cm diep, ligt deze multifunctionele voorversterker geheel in lijn met de andere Naim voorversterkers. Het gewicht van 10,3 kg zorgt er verder voor dat dit apparaat zowel mooi solide als niet overdreven ‘looiig’ aanvoelt en ten allen tijde goed hanteerbaar blijft. Wanneer de NAC-N 272 uit zijn doos tevoorschijn komt staat er een mooi en evenwichtig vormgegeven product met een slank silhouet voor mij.

In uitgeschakelde toestand is het overigens allemaal wel erg zwart en doet het zelfs wat somber aan, maar eenmaal ingeschakeld wordt het geheel meteen opgevrolijkt door het bekende verlichte Naim logo, de immer goed bedienbare en verlichte druktoetsen met hun precieze drukpunt en last but not least, een van dichtbij (maar niet veraf) goed afleesbaar en scherp tekenend display. Andere voor dit apparaat typerende functionaliteiten zijn de nieuw voor Naim, digitaal gekoppelde hybride volumeregelaar direct van het Statement concept afgeleid, een hoogwaardige klasse A hoofdtelefoonaansluiting met 6,3 mm jackplug, Spotify Connect integratie en een ingang waarop je een USB stick met muziek (zelfs DSD!) kunt aansluiten en natuurlijk ook kunt afspelen.

Achterzijde
Aan de achterzijde blijkt Naim er goed in geslaagd te zijn om toch een hele berg aansluitingen verregaand overzichtelijk en redelijk toegankelijk te plaatsen. Naast een euro netstekkeraansluiting kom ik een analoge antenne aansluiting, 6 digitale S/PDIF uitgangen (BNC/RCA en Toslink), een afzonderlijke WiFi en Bluetooth antenne en een netwerk ethernet aansluiting tegen. Het rechterdeel van de achterzijde wordt tenslotte ingenomen door een dubbel paar lijn uitgangen in zowel cinch als DIN uitgevoerd, een aansluiting bedoeld voor een externe Naim voeding naar keuze, een schakelaar om de aarding te wijzigen en last but not least, een drietal analoge ingangen. Bij het dagelijks gebruik blijkt er net voldoende ruimte te zijn om zelfs goede en wat dikkere audiofiele kabels te kunnen gebruiken.

MERK

EDITORS' CHOICE