TIP

Connectoren voor luidsprekerkabels

Redactie HiFi.nl | 20 september 2007

Luidsprekerkabel wordt veelal per strekkende meter geleverd, daarom vaak `van de rol` gekocht en niet zelden direct met de gestripte uiteinden aan de luidspreker- en versterkerklemmen verbonden. Soms zal dat met opvattingen ten opzichte van contactovergangen te maken hebben en soms met gemakzucht.

Zoals bij zo`n beetje elk denkbaar audio-gerelateerd onderwerp verschillen de meningen over de pro`s en con`s van connectoren en alhoewel er theoretisch wat te zeggen valt voor het direct aansluiten van solid-core `bloot draad` kan dit met name bij multi-ader luidsprekerkabels in de praktijk voor problemen zorgen. In bepaalde gevallen kan het resulteren in een matig contact of beschadigde aders. Bij aansluitingen met een intern schroefdraad is er soms sprake van een onvolledig aangedrukte aderbundel (met aders die los liggen) en bij aansluitingen met een extern schroefdraad worden er soms aders afgebroken (wanneer er geen `slip-ring` aanwezig is). Daarnaast bestaat er het aloude probleem van corrosie want het zuur in ons huidvet en zuurstof in de lucht reageren met de aders vanaf het moment dat we ze strippen en twisten. Wanneer de aders direct na het twisten worden gesoldeerd zijn ze al wat beter beschermd tegen invloeden van buiten af en daarnaast zorgt een (goede!) soldering voor een behouden en mechanisch stabiele aderbundel. Nog beter is een direct krimpbare connector, krimpen zorgt voor een lage overgangsweerstand en een groot contactoppervlak (tussen de aders en de krimphuls). Nu is het mogelijk om een gestripte kabel te `vertinnen` en weer direct onder de klemmen te draaien maar de klemmethode van de meeste terminals is in feite niet geweldig geschikt voor zo`n vertinde bundel.



Een gesoldeerde of aangekrompen 4mm `banaan` plug of vork heeft wel een goede pas in of onder een draaiknop. De verbinding met de aansluitingen van de versterker(s) en weergevers kan dan door een groter en meer slijtvast contactvlak plaatsvinden (wanneer passende connectoren worden gekozen) en zal vele jaren goed van kwaliteit blijven. De meeste audio-detailisten hebben connectoren van verschillende fabrikanten voorradig en kunnen de montage van de gewenste connectoren voor u uitvoeren. Happy Plugging!


EDITORS' CHOICE