REVIEW

Filmpjekijken bioscooptip - Jurassic World


Redactie HiFi.nl | 14 juni 2015

Onze kijktip van deze week laat zich wederom het best bekijken in IMAX of Dolby Cinema. Jurassic World haalt het dan weliswaar niet bij het origineel uit 1993, maar is nog altijd een heerlijk nostalgische trip down memory lane. Filmpjekijken.com gaf de film 4 uit 5 sterren.

Jurassic World speelt zich twintig jaar na de originele trilogie af. Het themapark met dinosaurussen is inmiddels volledig operationeel en de droom van John Hammond (de inmiddels overleden Richard Attenborough) lijkt daarmee verwezenlijkt. Maar mensen willen altijd de grenzen opzoeken wat betreft de mogelijkheden van genetische manipulatie, en al snel loopt het daarmee gruwelijk uit de hand. Een nieuw ontworpen, en levensgevaarlijke, dino weet namelijk te ontsnappen en het aan dino-trainer Owen Grady (Chris Pratt) om hem tegen te houden.

Volgens redacteur Bart de Bruijn hebben de makers van Jurassic World goed gekeken naar de vorige delen uit de serie. "Er zijn net als in de eerste film twee jonge kinderen die van tijd tot tijd gered moeten worden en er is een 'will they-won't they' koppel in Chris Pratt en Bryce Dallas Howard (dochter van Ron Howard). Een groot deel komt over als een ode aan het origineel. Van kleine stukjes tekst, knipogen naar dino-uitbraken, gebouwen en objecten uit het eerste deel tot zelfs het overnemen van bepaalde shots, ze roepen een glimlach van herkenning op."

De impact van de eerste keer levensechte dino's op het witte doek is natuurlijk heel moeilijk te evenaren. "Dat doet Jurassic World dan ook niet, maar de film houdt na een korte aanloop niet op je proberen te vermaken. De film zit bomvol actie, aardige quotes en momenten van spanning. Het script is natuurlijk verre van realistisch en zeker in het laatste half uur neemt het verhaal wat rare wendingen. Maar ondanks die tekortkomingen is Jurassic World het eerste Jurassic Park-vervolg dat het origineel weet te benaderen qua spanning en spektakel."

 

De volledige recensie van Jurassic World kun je hier teruglezen.

EDITORS' CHOICE