REVIEWRevox

Digitale receiver: Revox Joy S119 mkII

Max Delissen | 24 juni 2015 | Revox

SAMENVATTING

Gedurende de recensieperiode kwam ik geleidelijk tot het inzicht dat de Revox Joy S119 mkII vooral bedoeld is als het hart van een moderne geluidsinstallatie waarin zowel analoge als digitale bronnen aanwezig zijn. Dat kan een complete set van het eigen merk zijn, waarbij je gebruik kunt maken van allerlei extra faciliteiten in de bediening, maar ook op zichzelf is de S119 als (digitale) receiver een begeerlijk apparaat dat zijn adviesprijs van 2000 euro zowel qua klank als functionaliteit volledig waarmaakt. De optionele S208 afstandsbediening is met zijn prijs van 450 euro niet goedkoop, maar hij biedt met zijn flinke kleurendisplay en tweeweg-communicatie met de Joy componenten absoluut een meerwaarde. De app alléén is naar mijn ervaring namelijk niet altijd toereikend. Want hoe zet je de S119 zachter als je een telefoontje binnenkrijgt op het enige apparaat waarmee je hem kunt bedienen? De ingebouwde netwerkspeler mist een paar niet-essentiële functies die je met een losse streamer wel hebt, en je moet hem daarom denk ik meer zien als een toegevoegde feature die complementair aan de eigen muziekbronnen gebruikt kan worden. Als je dat in de gaten houdt noteert de S119 onder de streep gewoon een uitstekende score.

Ik ben er nog eentje van de analoge generatie. Dat betekent dat ik bij de merknaam Revox bijna automatisch denk aan de legendarische B77 spoelenrecorders of de B-780 tuner die nog steeds tot de besten aller tijden worden gerekend. De eerlijkheid gebiedt ook te zeggen dat ik het merk de laatste jaren een beetje uit het oog verloren was. Het aanbod om de compacte Joy S119 mkII netwerk-receiver te recenseren kwam dan ook als een aangename verrassing. En bij die verrassing bleef het niet…

Ik had natuurlijk al wel afbeeldingen gezien van de Revox Joy serie, en op hifi-beurzen had ik er ook wel eens met een half oog naar gekeken (je komt bij dat soort evenementen altijd tijd tekort.)… Het strakke uiterlijk was me in elk geval al in positieve zin opgevallen. Want hoe zeer ik ook van barokke, champagne-gouden retro hifi met allerlei knopjes, metertjes en houten zijpanelen houd: de afwezigheid van elke vorm van bediening en slechts één meerkleurige status-LED in het zwarte, echt glazen front van de Joy S119 mkII heeft ook een enorme aantrekkingskracht op me. En bij het uitpakken blijkt dat de Joy er in het echt en van dichtbij nog mooier uitziet dan ik had gedacht. De afwerkingsgraad van de aluminium behuizing is van de allerhoogste orde en ook de andere gebruikte materialen zijn zonder uitzondering eersteklas. Laten we vóór het luisteren eens kijken hoe de aanduiding Network Receiver door Revox wordt ingevuld en wat je er allemaal mee kunt.



Aansluitingen
De Joy S119 mkII heeft zoals gezegd geen enkele bedieningsknop op het front. Dat betekent dat je hem uitsluitend via een afstandsbediening kunt benaderen, of via de gratis app die beschikbaar is voor zowel iOS als Android. Daar kom ik straks nog op terug, eerst maar eens aan de achterkant van het apparaat kijken. Daar vind je, naast de geaarde IEC stroom-ingang met aan/uit schakelaar, een flink aantal in- en uitgangen. Er ontbreekt eigenlijk niets: een aansluiting voor de WiFi-antenne, twee coaxiale digitale ingangen, twee optische digitale ingangen, twee analoge Aux-ingangen en één analoge uitgang, een coaxiale digitale uitgang, een subwooferuitgang, een stereo-paar luidsprekerklemmen, een USB-A ingang voor een USB-stick van maximaal 32Gb of een iDevice (die je er eventueel ook mee kunt opladen, mits ze in standby-modus staan), een RJ45 netwerk-aansluiting, een RJ45-ingang die als digitale audio- én datalink gebruikt kan worden voor de bijpassende Joy cd-speler, een verzonken knop voor een factory-reset en een klein drukknopje waarmee je de Quick Start functie van de S119 kunt activeren. Hierdoor stijgt het stand-by verbruik weliswaar van 0,5 naar 6 Watt, maar de microprocessor blijft zo wel altijd aan waardoor de S119 permanent in verbinding met de app of de optionele S208 afstandsbediening blijft en daardoor veel sneller gebruiksklaar is wanneer je hem via je netwerk inschakelt (en dus ook als je hem via Bluetooth met je telefoon of tablet verbindt). Een FM/DAB+ ingang is ook optioneel, en achter het frontpaneel gaan verder nog de RF-module voor de S208 afstandsbediening en een Bluetooth AptX ontvanger schuil.



In gebruik nemen
Door zijn compacte afmeting is de Joy S119 mkII gemakkelijk te plaatsen. Hij is bijzonder stevig gebouwd en daardoor niet bepaald licht van gewicht. Door zijn goede, rubberen voeten staat hij lekker stabiel en kun je er zonder veel onverwacht geschuif al je kabels op aansluiten. De gebruiksaanwijzing is verrassend duidelijk geschreven en laat in stappen zien wat je moet doen om alles te laten functioneren zoals het moet. Als je de Joy S119 mkII op je netwerk gaat aansluiten is het van belang dat je hem een vast IP adres geeft. Revox zegt in de handleiding (en ik ben het daar roerend mee eens) dat een bedrade netwerkverbinding het beste is, maar voor een vlekkeloze werking van met name de app is een vast IP adres noodzakelijk. De instellingen die daarvoor nodig zijn vind je in het Settings-menu dat zowel via de app als via de S208 benaderbaar is. Handig is dat je hiervoor dus niet via een browser op je computer in de instellingen van je router hoeft te kruipen, want dat is meestal een lastige operatie. Je geeft gewoon in de instellingen van de S119 aan dat hij niet via DHCP een IP-adres toegewezen wil krijgen, maar dat hij zelf een vrij adres aanmaakt. Via dat settings-menu kun je trouwens nog véél meer. Als je Revox luidsprekers gebruikt kun je het typenummer invoeren en de interne DSP van de S119 past daar het uitgaande signaal perfect op aan. Ook heel prettig is dat je de namen van de inputs zelf kunt veranderen, zodat je in plaats van ‘USB’ bijvoorbeeld ‘MacBook Pro’ als bron te zien krijgt. Wel zo herkenbaar natuurlijk. Een andere briljante functie is dat je de input-gain van elke ingang (dus ook de digitale) apart in stappen van 1dB maximaal +/- 6dB kunt bijstellen. Als je dus bijvoorbeeld een phonotrap met een wat lagere uitgangsspanning aansluit kun je het volumeniveau perfect opkrikken zodat elke bron even luid klinkt.


EDITORS' CHOICE