TIP

Fouthoek instellen

Redactie HiFi.nl | 15 november 2007

Met een goede fouthoek-sjabloon kan optisch worden bepaald of een pick-up element correct in de armkop van een toonarm is uitgelijnd. Gezien dat van boven moet worden bekeken is het mogelijk dat een ruim uitgevallen armkop het element optisch vrijwel geheel blokkeert. Het element kan ook zelf vrij compact zijn of een organische (bijvoorbeeld halfronde) vorm hebben waardoor er te weinig optische referentievlakken aanwezig zijn.

Een fijne vulpotloodstift kan dan een zeer handige fouthoek-hulp zijn, het beste zijn de 0.3 mm of 0.5 mm stiften gezien een dikkere stift het raster optisch teveel zou blokkeren. Met een klein `blobje` Blu-Tack (zie onze eerdere weektip) kan de stift tegen een haaks vertikaal vlak van de element-body worden geplakt. Zorg ervoor dat de stift goed horizontaal wordt bevestigd, anders zou dat de aflezing kunnen beïnvloeden. De stift zal aan de zijkanten of voor en achter (afhankelijk van waar het beste haakse vlak zich bevindt) genoeg onder de armkop uitsteken om een duidelijke aflezing te geven. Een minimale fouthoek (in het Engels: `overhang`) resulteert in een optimale aftastradius waardoor de Stereo-informatie met zo min mogelijk vervorming wordt afgetast.

Deze tip is natuurlijk bedoeld voor de liefhebbers die tenminste enige (succesvolle) ervaring hebben met het inbouwen en afregelen van aftast-elementen. Goed gereedschap, gedegen voorbereiding en geduld zijn noodzakelijk. Happy Adjusting!


EDITORS' CHOICE