TIP

Mono functie

Redactie HiFi.nl | 22 november 2007

Naast multi-kanaalsweergave is er een - weliswaar lichte - terugkeer naar Mono weergave merkbaar in het analoge gedeelte van de audiowereld, getuige de vele audiofiele Mono LP-heruitgaven.

Enkele fabrikanten van High End MC elementen zoals Ortofon, EMT en Lyra hebben zelfs speciale Mono elementen in hun pakket die soms van Minigroove naaldtippen zijn voorzien (met name EMT specialiseert zich in naaldtippen voor klassieke groefvormen). Voor muziekliefhebbers die hun LP`s of CD`s in Mono willen afluisteren zou een Mono functie op de (voor-) versterker handig zijn, echter: de meeste moderne versterkers missen die functie helaas.

Deze weektip richt zich daarom op de audiofielen die geen andere versterker of tweede element willen aanschaffen maar wel af en toe lekker `Monomaan` willen luisteren. We geven hier een methode aan waarvoor men wel goed met een soldeerbout moet kunnen omgaan. Het gaat om een Stereo naar Mono interconnect (zie schematische afbeelding); men hoeft de versterker dus niet te modificeren. Een standaard set Stereo interconnects kan eenvoudig worden omgebouwd tot een dergelijke kabel waarbij een weerstand (4700 Ohm, ruisarm) in elke Cinchplug aan de versterkerzijde wordt ingebouwd en draad-links extern tussen de pluggen gaan lopen.

Men dient eerst de signaaladers van de interconnects te de-solderen (de massa/afscherming blijft zoals het is) en in elk kanaal van een weerstand (met zo kort mogelijke draaduiteinden) te voorzien. Aan de andere kant van de weerstanden soldeert men vervolgens een ca. 10 cm lange en dunne (geïsoleerde) solid-core draad waarna de weerstanden van een krimkous kunnen worden voorzien zodat de uiteinden geen contact maken met de behuizingen. Daarna soldeert men aan de nu vacante center-pennen van de pluggen elk eenzelfde ca. 10 cm lange sold-core draad en voert men bij elke plug de twee draden door de kabel-entree van de huls. Let wel: controleer van tevoren of er a) genoeg ruimte in de Cinchpluggen is voor een kleine weerstand met krimpkous en b) of er tussen de kabel en de huls-opening ruimte is voor twee extra (dunne) draden.

Met de hulzen weer op hun plek kan men vervolgens de vier draaduiteinden strippen en aan elkaar solderen (schuif eerst een ca. 2 cm stuk krimpkous over de twee draden van één kanaal, zodat de soldering kan worden geïsoleerd). Het optische resultaat wordt weergegeven in de tweede afbeelding. De kabelset kan hierna worden doorgemeten met een multimeter (in Ohmse- of sluiting-stand) om te controleren of de signaalpennen en aardecontacten van de pluggen geen sluiting maken en of de linker- en rechter-kanaal kabels correct zijn verbonden (tussen de L & R aardecontacten moet er dan geen verbinding meetbaar zijn).



Men kan deze interconnects toepassen in plaats van de standaard Stereo kabels die anders de Phono-versterker of de CD/SACD/DVD speler met de versterker verbinden maar een Cinch-splitter aan de uitgang van de Phono-versterker of digitale bron zorgt voor een permantente connectie van beide kabelsets en geeft ze een eigen lijningang op de versterker zodat men tijdens het luisteren kan schakelen tussen Stereo en Mono.

N.B.: deze kabel-ombouw wordt niet aanbevolen voor toonarmkabels, het is van toepassing op lijnniveau verbindingen.

Happy Mono-ing!


EDITORS' CHOICE