REVIEWYamaha

Yamaha R-N301 en CD-N301

DIT IS EEN PUBLICATIE VAN MUSIC EMOTION
Ad Bijleveld | 15 juli 2015 | Yamaha

SAMENVATTING

Sleep ook uw stereo-set de 21ste eeuw binnen. Aan de cd-speler gehecht, terwijl tuner en versterker wel aan vervanging toe zijn? De Yamaha R-N301 is dan zeker het overwegen waard. Is de versterker spik en span, maar laat juist de cd-speler steeds vaker steken vallen? Met de CD-N301 haalt u dan wel geen sacd-speler, maar wel een voortreffelijke cd-speler in huis die bovendien, net als de receiver, de weg opent richting moderne media. Toegegeven, ze kunnen ook samen en u hoeft geen proces-verbaal te vrezen als u die stap zet, maar dan haalt u wel de aanvullende digitale mogelijkheden dubbel in huis. Net als de fraaie afstandsbediening.

Yamaha heeft twee klassieke stereocomponenten, de cd-speler en de receiver, door middel van netwerkfuncties met succes de 21ste eeuw binnengesleept.

Mooi en aardig, al die moderne extra mogelijkheden, maar onze aandacht gaat toch eerst en vooral uit naar de technische basis. In het geval van de in zwart en zilver leverbare receiver R-N301 omvat dat fundament met name een ruim bemeten voeding, zodat er voldoende stroom beschikbaar komt om de aangesloten luidsprekers naar behoren onder controle te houden.Grote luidsprekers

De eerste indrukken wijzen nadrukkelijk in een positieve richting. Om een optimale stroomvoorziening mogelijk te maken, is de voedingstransformator pal naast de eindtransistors geplaatst, wat resulteert een vrijwel vlekkeloze weergave van pieken in het muzieksignaal. Daarnaast wijst het maximaal in stelling te brengen vermogen van 100 Watt per kanaal op een ruim gedimensioneerde voeding. De beide eindtrappen zijn mede daarom met gemak in staat ook grotere luidsprekersystemen aan te sturen en dat mag voor een receiver die net geen 350 euro kost best opmerkelijk worden genoemd. Door daarnaast de opbouw simpel te houden, heeft men een korte signaalweg door het versterkerdeel van de receiver kunnen realiseren. Dat is van belang omdat daarmee de kans dat het signaal onderweg ruis en vervorming oppikt zo klein mogelijk wordt gehouden.
Naast de van een stereo-receiver bekende analoge aansluitingen komen we achterop ook digitale ingangen tegen, een optische en een elektrische, die het verbinden met bijvoorbeeld een Blu-ray speler of een digitale kabeltuner mogelijk maken. Interessant is vooral de netwerkaansluiting die de weg vrijmaakt richting moderne media. Is de verbinding met de router van het thuisnetwerk eenmaal tot stand gebracht, dan laat de R-N301, met de N van netwerk, zich gemakkelijk bedienen door middel van een gratis Yamaha-app, beschikbaar voor Android en iOS. We geven toe, die lijkt op het eerste gezicht gecompliceerd, maar na een korte inwerkperiode blijkt de bediening langs die weg toch kinderspel. Overigens is er als alternatief de eigen afstandsbediening plus de prettig werkende druk- en draaiknop op de speler zelf.Spotify en vTuner
Een extra USB-interface maakt het toepassen en een door Yamaha als accessoire geleverde module mogelijk, waarmee via WiFi een draadloze verbinding met het thuisnetwerk tot stand kan worden gebracht. Hoe dan ook, met of zonder draad, de receiver is op dat moment in staat muziek vastgelegd op andere digitale apparaten in huis, zoals een computer, een smartphone of een tablet, vlekkeloos weer te geven. Dat geldt ook voor HD-bestanden (flac of wav) binnengehaald via internet en met een kwaliteit waar de cd nog een puntje kan zuigen.
Over cd gesproken, de cd-speler CD-N301, eveneens leverbaar in zwart en zilver, biedt exact dezelfde mogelijkheden. Bovendien zijn ze allebei AirPlay compatibel, zodat apparaten van Apple zich gemakkelijk draadloos laten verbinden en kan er via internet muziek worden betrokken van Spotify. De vTuner maakt het luisteren naar een schier onbeperkt aantal internetradiostations mogelijk.
Toch gaat ook hier onze aandacht in de eerste plaats uit naar de weergavekwaliteit en bij een cd-speler wordt de basis daarvoor eveneens gelegd door een gezonde voeding. Die dient bij voorkeur volledig gescheiden te zijn opgebouwd voor enerzijds de digitale en anderzijds de analoge circuits. Daarin gaat Yamaha bij deze nieuwe cd-speler heel ver: beide delen van de elektronica hebben feitelijk hun eigen voedingstransformator. Daarnaast zien we ook hier korte signaalwegen, terwijl zich tussen het digitale en het analoge deel een hyper moderne digitaal/analoog-omzetter van Burr-Brown bevindt met een nauwkeurigheid van 192 kHz bij 32 bit. Om die optimaal z’n werk te laten doen schakelt u met ‘pure direct’ minder noodzakelijke digitale elektronica uit, zoals het display. En tenslotte is naast het netwerk een stabiel loopwerk van belang en ook aan die eis voldoet de CD-N301.Le Concert de Nation
We verbinden ze samen, hoewel dat uitdrukkelijk niet de bedoeling is, maar daarover later meer, met onze referentieluidsprekers en plaatsen een nieuwe aanwinst waaraan we overigens nu al verknocht zijn geraakt, in de lade. Het gaat om Magnificat & Concerti (Bach en Vivaldi, Le Concert de Nation o.l.v. Jordi Savall). Veel verder dan het korte vioolconcert waarmee dit prachtige album opent, zijn we overigens nog niet gekomen, maar dat kleinood is dan ook om te smullen. Niet in de laatste plaats vanwege de voortreffelijke opname. Tijdens de intrigerende cadans, waarmee het eerste deel opent, ligt het samen kneden van de begeleidende instrumenten op de loer. Net als tijdens het levenslustige slot. De combinatie van Yamaha geeft echter geen krimp. Ook niet als we het volume flink opschroeven, iets waartoe het stuk stiekem uitnodigt.
Eerder hebben we de schijf natuurlijk met behulp van de eigen referentie-installatie beluisterd: de Yamaha-set presteert uitstekend, maar toch kan het nog een streepje strakker, een tikkie gedetailleerder, een fractie nauwkeuriger. Niet in de laatste plaats omdat het een hybride sacd betreft, een eigenschap waarvan de onze speler natuurlijk wel optimaal gebruik maakt.Conclusie
Sleep ook uw stereo-set de 21ste eeuw binnen. Aan de cd-speler gehecht, terwijl tuner en versterker wel aan vervanging toe zijn? De Yamaha R-N301 is dan zeker het overwegen waard. Is de versterker spik en span, maar laat juist de cd-speler steeds vaker steken vallen? Met de CD-N301 haalt u dan wel geen sacd-speler, maar wel een voortreffelijke cd-speler in huis die bovendien, net als de receiver, de weg opent richting moderne media. Toegegeven, ze kunnen ook samen en u hoeft geen proces-verbaal te vrezen als u die stap zet, maar dan haalt u wel de aanvullende digitale mogelijkheden dubbel in huis. Net als de fraaie afstandsbediening.

Prijzen
Yamaha R-N301 € 349,-
Yamaha CD-N301 € 399,-
www.yamaha.nl

MERK

EDITORS' CHOICE