TIP

Akoestiek simpel aanpassen

Redactie HiFi.nl | 06 december 2007

Naast de opstelling van luidsprekers is de akoestiek waarin ze zich bevinden dé kritieke factor bij het verkrijgen van een zo goed mogelijke weergave.

Een `custom` akoestiek aanpassing zou in theorie ideaal zijn maar in de praktijk kunnen zowel financiële als optische overwegingen een volledige akoestische aanpassing van de ruimte in de weg staan. In de meeste gevallen zal de huiskamer immers als luisterruimte dienen en men zal daarom rekening moeten houden met de interieursmaak van gezinsleden. Toch hoeft de akoestiek -en daarmee de ruimte- niet altijd een extreme makeover te ondergaan. Met name wanneer de vloer van de kamer zo kaal als een zoutvlakte is (tegels/parket/laminaat, etc.) zullen vroege reflecties en flutter-echo roet in het auditieve eten gooien. Een mooi vloerkleed wat tussen de luidsprekers en de luisterplek wordt geplaatst kan dan een grote klankmatige verbetering met zich meebregen.

Het interieur wordt er wellicht gezelliger van en erg veel hoeft het niet te kosten (tripje naar Ikea...). Het kleed in kwestie moet wel enige structuur hebben (niet te glad geknoopt) en een behoorlijke afmeting hebben; een kleedje van 1 vierkante meter doet wel iets, maar meestal niet genoeg (het kleed mag zeker zo breed zijn als de afstand tussen de weergevers).

Een tweede (sier-)kleed tegen de wand achter de luisterplek kan ook zeer effectief zijn, met name wanneer de luisterstoel of bank tegen die wand is geplaatst. Happy Rugging!     


EDITORS' CHOICE