TIP

Spelers Waterpas

Redactie HiFi.nl | 13 december 2007

In principe hebben alle loopwerk-bronnen baat bij een waterpas opstelling. Dat geldt dus niet alleen voor platenspelers maar ook voor CD, SACD en DVD spelers.

Bij platenspelers zal met name de toonarm bij een waterpas opstelling veel beter functioneren. Bij het uitbalanceren (met een uitgeschakelde dwarskracht-compensatie) van de arm/element combinatie zal dat duidelijk zichtbaar zijn; als het goed is, zal een `zwevend` uitgebalanceerde toonarm niet naar links of rechts bewegen maar keurig op een bepaald horizontaal punt blijven hangen. Voor uni-pivot toonarmen is een waterpas opstelling zelfs onontbeerlijk en hetzelfde geldt voor platenspelers met een via veren ontkoppelde subchassis-constructie. Voor een correcte werking van die ontkoppeling is een waterpas opstelling namelijk noodzakelijk want de veren kunnen anders niet correct centrisch en vrij bewegen.

Zoals gezegd kan er ook winst worden behaald bij digitale spelers, mede omdat het hoge toerental van hun loopwerken en mechanische afwijkingen van de schijven toch al aardig wat stress op de vaak eenvoudige lagering van de motorspindel zetten. Een waterpas staande digitale speler zal ook stiller lopen maar zelfs de laser pick-up zal zijn werk beter kunnen doen. Voor afgeveerde platenspelerloopwerken zijn er lichtgewicht waterpasjes verkrijgbaar, zoals de Clearaudio (tweedimensionale) ronde waterpas of de klassieke aluminium Stanley mini-waterpas. Voor rigide analoge of digitale loopwerken kan men in principe elk type waterpas gebruiken maar een compact model met zowel horizontale als vertikale aflezing is het meest ideaal, gezien daar ook de luidsprekers mee kunnen worden afgeregeld (zie eerdere weektip). Happy leveling! 


EDITORS' CHOICE