NIEUWSYamaha

Yamaha komt met high end AV-receivers


Redactie HiFi.nl | 07 juli 2015 | Yamaha

Vorige week kwam er een wat goedkopere AV-receiver voor beginnelingen voorbij, en nu presenteert Yamaha twee nieuwe high-end modellen. De RX-V679 en RX-V779 geven een home cinema beleving met 7.2 surround-sound, 4K-Ultra-HD-Upscaling, WiFi, bluetooth en AirPlay.

Beide modellen bieden 7.2-meerkanaalsgeluid in combinatie met ultra-hoge-resolutie videosignalen in 3D en 4K (inclusief upscaling-functie). De weergavefuncties - optioneel ook draadloos via WLAN of bluetooth - zorgen voor muziekstreaming vanaf het internet of het thuisnetwerk en maken ook het direct afspelen vanaf je smartphone, tablet en laptop mogelijk.

Je kunt via een grote systeemafstandsbediening gebruik maken van een OSD (On Screen Display) dat op het televisiescherm wordt weergegeven. Als alternatief kunnen de receivers ook via een smartphone of tablet worden bediend, met de gratis AV Controller App voor Android of iOS. Dankzij de SCENE-functionaliteit volstaat een enkele druk op de knop om de gewenste modus in te schakelen.

Er is ook een gratis app: de Yamaha AV Setup Guide. Dit programma voor iOS en Android leidt de gebruiker door de ingebruikname van de AV-receiver en het aansluiten van alle componenten. Aan de hand van een aantal vragen bepaalt de app onder andere van tevoren al hoeveel en welke kabels er precies nodig zijn.

De audiosignaalverwerking met CINEMA DSP 3D moet de klank perfectioneren. Deze beschikt over 17 DSP-programma's voor films, muziek en gaming. Yamaha-technologieën zoals Virtual Presence Speaker, Dialogue Lift en Dialogue Level Adjustment ondersteunen de weergave.

Beide modellen zijn uitgerust met Yamaha's automatische inmeting YPAO, inclusief R.S.C. (Reflected Sound Control) en Volume Control. De automatische inmeting bepaalt de juiste luidsprekerinstellingen voor afstand en volume en houdt rekening met de kenmerken van de ruimte en eventuele weerkaatsingen. Met de RX-V779 is bovendien meerpuntsinmeting mogelijk.

De DLNA 1.5-gecertificeerde AV-receivers zijn te verbinden met je thuisnetwerk en dankzij bluetooth- en WiFi-connectiviteit (inclusief automatische configuratie via WPS) ook draadloos. Ze kunnen daarbij ook hoge resolutie formaten zoals Apple Lossless, FLAC of WAV tot 192kHz / 24bit afspelen, en DSD van 2,8MHz/5,6MHz afspelen. Via Wireless Direct is ook de draadloze weergave vanaf mobiele apparatuur mogelijk.

De RX-V679 en RX-V779 komen standaard met online muziekdiensten, zoals Spotify, Napster en JUKE. Met vTuner kun je naar verschillende internetradiozenders luisteren. Via de USB-aansluiting kunnen muziek en video's vanaf je iPhone, iPad of een aangesloten opslagapparaat afgespeeld worden.

De RX-V779 is bovendien voorzien van een phono-ingang om ook platenspelers optimaal met de AV-uitrusting te kunnen verbinden. De AV-receivers beschikken over een Multi-Zone-functie en de Party-Modus van de RX-V779 kan het hele huis voorzien van gelijkmatige en synchrone muziek.

De RX-V679 levert een vermogen van 150 Watt per kanaal en de RX-V779 160 Watt per kanaal. De geïntegreerde versterkeropbouw, geoptimaliseerde signaalwegen en handmatig geselecteerde onderdelen, zoals de Burr Brown DAC's met 192kHz / 24bit voor alle kanalen, zorgen voor de surround-sound.

Yamaha heeft eveneens een Low Jitter PLL-schakeling voor het klankbeeld en een Bi-Amping-optie voor de frontluidsprekers geïntegreerd. De RX-V779 beschikt daarnaast over een speciaal ontwikkeld frontpaneel van aluminium dat niet alleen zorgt voor de uitstraling maar ook voor extra stevigheid ten behoeve van een beter geluid.

De RX-V679 en RX-V779 kunnen ook beeldmateriaal via upscaling live verbeteren als je in het bezit bent van een 4K televisie. Ze zijn voorzien van de nieuwste standaard HDCP 2.2, zodat via de HDMI-aansluitingen ook met DRM beveiligd materiaal kan worden weergegeven. De receivers uit de RX-V79-serie zijn ook compatibel met ouder materiaal, zoals Full HD, 720p en analoog materiaal. Ook 3D-films kunnen afgespeeld worden.

Beide AV-receivers uit de Yamaha RX-V79-serie zijn vanaf nu verkrijgbaar in de kleuren titanium en zwart. De RX-V679 kost 699,00 euro en de RX-V779 kost 799,00 euro. Bekijk ook onze merk-pagina en de website van Yamaha.

MERK

EDITORS' CHOICE