TIP

Draad-Bias instellen

Redactie HiFi.nl | 20 december 2007
Veel toonarmen zijn van de klassieke draad-met-gewicht dwarskrachtcompensatie (ook wel Bias genoemd) voorzien.

Het Engelse S.M.E. was één van de eerste toonarmfabrikanten die dit systeem aan hun toonarmen toevoegde toen Stereo LP`s -en daarmee kleinere naaldtippen- in zwang kwamen. De klassieke S.M.E. 3000 Series toonarmen werden niet alleen met uitstekende handleidingen geleverd maar waren ook op alle instelpunten van uiterst precies gecalibreerde markeringen voorzien zodat het lusje van de `Bias` regeling om een met de naalddruk (VTF) overeenkomend punt kon worden gehaakt.



Veel hedendaagse toonarmen worden met een in principe vergelijkbaar maar soms minder verfijnd draad/gewicht Bias-systeem geleverd (uitzonderingen daar gelaten) waardoor de juiste instelling voor de gebruiker tot op zekere hoogte een kwestie van giswerk blijft. Gelukkig zijn er goed doordachte test-LP`s te koop zoals de HiFi News Test Record II (verkrijgbaar via High Fidelity Discs) waarmee niet alleen de dwarskrachtcompensatie kan worden ingesteld maar ook Tracking, Tracing, de toonarm/element systeemresonantie en andere factoren kunnen worden vastgesteld. Geduld is een schone zaak, met name in de analoge wereld en het spreekt voor zich dat ook de fouthoek (overhang), naalddruk (VTF), V.T.A. en de eventueel instelbare Azimuth optimaal moeten worden afgeregeld.

Nog een extra tip: wanneer het Bias-lusje voor zijn optimale stand tussen twee kerfjes zou uitkomen (komt vaker voor dan men zou denken) dan kan dat lusje het beste met transparante nagellak worden gefixeerd; je ziet er niks van en het is later weer gemakkelijk te verwijderen (alweer duiken audiofielen naar het handtasje van hun vrouw of vriendin, net als voor de Azimuth afregeling). Happy Biasing!

EDITORS' CHOICE