TIP

Voorwassen LP`s

Redactie HiFi.nl | 27 december 2007

Het mag bekend zijn dat het wassen van ons gekoesterd vinyl auditieve voordelen met zich meebrengt. Dat geldt overigens niet alleen voor gebruikt vinyl maar ook voor fabrieksnieuwe persingen, die nog van persolie -en vaak een flinke statische lading- moeten worden ontdaan. Daarnaast zullen schone groeven onze minstens zo gekoesterde aftasters behoeden voor ongewenste vervuiling en extra slijtage.

Gelukkig zijn er tegenwoodig vele goede en soms zelfs verrassend betaalbare platenreinigers verkrijgbaar -zoals de Disco Antistat, een eenvoudige maar betrouwbare machine. Wanneer men echter met een zwaar beduimeld en stoffig stapeltje vlooienmarkt-vinyl aan de slag gaat is het mogelijk dat de reinigings/afzuigborstels al snel vervuild raken, met name bij vacuum machines kunnen de velour-achtige strippen dan al gauw in het ronde archief. Daarnaast is het mogelijk dat tikken die door vastzittende vuildeeltjes worden veroorzaakt niet worden verwijderd, zelfs bij herhaaldelijk wassen. Handmatig `voorwassen` is dan de enige oplossing. Het kan zowel de wasmachine (en vloeistof) sparen als voor een meer complete reiniging zorgen. Bij het voorwassen richt men zich hoofdzakelijk op het voorzichtig verwijderen van vette vingerafdrukken, opgedroogde vliegenpoepjes (die komen voor... en zijn hardnekkig) en `grijze deeltjes`.

Die laatste zijn vaak verantwoordelijk voor de meest luide pop- en tikgeluiden en kunnen met goede belichting (of door beluisteren met een goedkoop platenspelertje) worden gevonden. Door een wattenstaafje met platenwasvloeistof of 96 % zuiver alcohol (wanneer het vuil erg hardnekkig is) te bevochtigen en het voorzichtig (nooit hard drukken!) in de groefrichting over een vastzittend deeltje te wrijven kan zo`n deeltje worden losgewerkt. Voor vingerafdrukken of ander gespuis geldt hetzelfde maar neem steeds een nieuw wattenstaafje zodat er geen vuil over vuil wordt gewreven. Vergeet niet om de oploopgroef van elke LP over zijn gehele lengte handmatig te reinigen want dat gedeelte van de schijf is niet zelden het zwaarst vervuild. Bij een vervuilde schijf die met zorg is voorgewassen zullen de voordelen van een platenwasmachine des te duidelijker naar voren komen omdat de meest hardnekkige obstakels dan zijn verwijderd en de kans op een stille groef dus beduidend groter wordt. In de shop van High Fidelity Discs zijn een aantal goede reinigingsmiddelen te koop die hun werking in de loop der jaren ruimschoots hebben bewezen. Happy cleaning!


EDITORS' CHOICE